Foto bbc.co.uk

Drugi pišu, Glas Srpske

Foto bbc.co.uk

Pčelari na sjeveroistoku Francuske bili su zatečeni kada su u svojim košnicama ugledali med plavičaste i zelene boje, javile su agencije.

Neobična pojava pripisuje se fabrici biogoriva u okolini mjesta Ribovila, u oblasti Alzas. Pretpostavlja se da su pčele jele ostatke šećera od čokolade „em and ems“.

Alzaška kompanija Agrivalor, koja prerađuje otpad iz fabrike čokolade „Mars“ u čijim otpacima su pčele našle šećer, saopštila je da žali zbog nastale situacije i da su preduzete mjere da se slična situacija više ne ponovi.

– Uočili smo problem istovremeno kada su to primijetili i pčelari. Brzo smo pokrenuli proceduru da to zaustavimo – izjavio je portparol kompanije Agrivalor Filip Mainar.

Kompanija, čije sjedište je oko 100 kilometara od Strazbura, saopštila je da će očistiti otpadne kontejnere i da će uskladištiti sav preostali otpad u zapečaćene kontejnere i hitno ih predavati.

Broj pčela u svijetu je posljednjih godina drastično opao. Oštra zima i prekomjerne padavine van uobičajene sezone uticali su da pčele ove godine u Velikoj Britaniji ne mogu da prikupe dovoljno polena. Zbog toga su pčelari morali da priskoče u pomoć i da im daju šećer u sirupu, kako ne bi ostali bez meda. Portparolka Britanskog udruženja pčelara  Džil Maklin izjavila je da su pčele dovoljno pametne da znaju „koji su najbolji izvori šećera, ukoliko u okolini ne postoji neki drugi“. Maklin kaže da je moguće da je obojeni šećer kontaminirao med. Isto tvrde i francuski pčelari, koji navode da neće moći da prodaju „plavi med“ na tržištu. Oni navode da, iako „plavičasto-zelena supstanca“ ukusom podsjeća na med, ona to ipak nije.

– Za mene to nije med i to ne može da se proda – izjavio je jedan lokalni pčelar.

Francuska je inače najveći proizvođač meda u Evropskoj uniji. Godišnje se u toj zemlji proizvodi 18.330 tona meda, iako je Francuska najpoznatija po proizvodnji vina. Samo u Alzasu ima oko 35.000 pčelarskih kolonija u kojima se proizvodi 1.000 tona meda godišnje.