Sulejman Alijagić

Okrugli sto na temu “Aktuelno stanje u pčelarstvu Bosne i Hercegovine i Evropske unije” održan u Bihaću

Sulejman Alijagić

Bihać je bio domaćin zanimljivog i veoma korisnog pčelarskog skupa. Riječ je o okrulom stolu na temu  „Aktuelno stanje u pčelarstvu Bosne i Hercegovine i Evropske unije”. Inicijator i uspješan organizator ovog pčelarskog skupa bio je Sulejman Alijagić, predsjednik Saveza pčelara Unsko Sanskog kantona.

U radu okruglog stola u Bihaću učestvovao je Filip McCobe, potpredsjednik Alimondije, zatim Andrej Sever, član Nadzornog odbora Pčelarskog saveza Slovenije, Dušan Milinković, predsjednik Pčelarskog udruženja iz Črnomelja u Sloveniji, šest predsjednika udruženja pčelara sa područja Unsko Sanskog kantona. U ime Saveza udruženja pčelara Republike Srpske u radu okruglog stola učestvovali su Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza i Dragomir Vujković, član Upravnog odbora Saveza. Iz Republike Srpske bio je prisutan i Rajko Radivojac, predsjednik Udruženja pčelara „Prva pčela” iz Prijedora.

Učesnike skupa i goste pozdravio je i zaželio im dobrodošlicu Sulejman Alijagić, a zatim je govorio Filip McCobe. On je naglasio da je cilj Apimondije da pospješuje razvoj pčelarstva ne samo u Evropskoj uniji nego i šire. Iznoseći iskustva iz Irske, zemlje iz koje dolazi, on je istakao da se sredstva koja njegova zemlja dobija od Evropske unije koriste za obuke i istraživanja.

Potom se učesnicima skupa obratio Andrej Sever naglašavajući da uvijek dolazi u Bosnu i Hercegovinu među prijatelje. Njegova poruka je da se treba družiti i prenositi znanja jedni drugima, što je cilj njegovog dolaska u Bihać.

Učestvujući u radu okruglog stola Radivoje Maksimović se zahvalio na pozivu i rekao da je Savez udruženja pčelara Republike Srpske od 2009. godine član Apimondie, sa kojom je ostvarena uspješna saradnja i da je nedvosmilena želja da se ta saradnja nastavi i proširi. Govoreći o aktulenim pitanjima pčelarskog sektora on je ukazao na potrebu borbe za uspješniji plasman meda iz Bosne i Hercegovine na tržište Evropske unije i nastavak borbe protiv pojave patvorenog meda na tržištu Bosne i Hercegovine, prezentujući kontinuirane aktivnosti Saveza udruženja pčelara Republike Srpske na tom planu. Po njegovim riječima Savez udruženja pčelara Republike Srpske predstavlja ozbiljnu organizaciju koja ima za cilj da unaprijedi sektor pčelarstva na području Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Uslijedila je prezentacija gospodina McCobea, koji je već u uvodu izrazio zabrinutost za opstanak pčela u svijetu.  U fokusu se našlo pitanje da li tražimo previše od naših pčelinjih zajednica i od pčela. Izrazio je strah nad podatkom da gubitak pčelinjih zajednica posljednjih godina dostiže čak i 40 procenata. Pčele su, po njegovom mišljenju, pod velikim stresom više nego ikad ranije.

Radivoje Maksimović

– U Kaliforniji oko 1,2 miliona stanovnika živi od pčelarstva i oprašivanja plantaža badema i drugih poljoprivrednih kultura. Postavlja se pitanje da li se pčele danas previše iscrpljuju seobama i prenatrpanošću na jednom određenom području. U divljini pčele sakupljaju polen sa različitih biljaka i otpornije su nego konvencionalne, kojima se daje fruktozni sirup. Pčele su danas previše izložene stresu kada su gusto naseljene i podložnije su bolestima. Trpe se veliki gubici zbog varoe, izraelske akutne paralize, nozemoze, trovanja pesticidima, stresa u košnicama… Sve to dovodi do stresa pčela i njihovih zajednica koje ne znaju kako reagovati. Za neke ljude pčelarstvo je postalo industrija i sve nastoje komercijalizovati. Mogu li pčele preživjeti čovjeka? Selimo ih, radimo im svašta i posljedice bi mogle biti teške. Osnovna uloga pčela je polinacija, sve koristimo od nih a dajemo im nazad sirup i pitamo se zašto nam pčele umiru. Pokretnim saćem počeli smo pčele da koristimo i previše, maksimalno ih iscrpljujući. Zašto ih ne bismo podijelili na grupe, medarice, polenarice, nukleuse, (rojevi), matična mliječ, pčelinji otrov… i ne siromašiti ih. Ovo nije kriticizam,  takvo je stanje širom svijeta – rakao je između ostalog potpredsjednik Apimondie.

Koliko je skup u Bihaću bio sadržajan i koristan najbolje potvrđuju zaključci, u kojima se ističe:

– dogovoreno je da se održi još jedan zajednički skup ovakvog tipa,

– da se radi na unapređenju pčelarstva u cijeloj Bosni i Hercegovini,

– da je nužno zajedničko zalaganje za istrajnu borbu protiv pčelinjih bolesti,

– da se pismenim putem nadležnim institucijama ukaže na potrebu efikasnije borbe protiv patvorenog meda,

– da se jača podrška pčelarskim organizacijama i stručnjacima u pčelarskom sektoru,

– da se podrže projekti koji se kandiduju kod Evropske unije i da se olakša dostupnost sredstvima predviđenim za sektor pčelarstva,

– da se uvode nove tehnologije pčelarenja i tako stvore preduslovi za povećanje proizvodnje meda i drugih pčelinjih proizvoda,

– da se organizuju zajednička studijska i turistička putovanja, kako su to već radili pčelarski savezi Republike Srpske i Unsko Sanskog kantona organizujući posjete Sloveniji,

– da se organizovano radi na boljem pristupu tržištu,

– da se ovakvim skupovima poboljšava predstavljanje i jačanje pčelarskog sektora,

– da Apimondia politički i na svaki drugi način utiče na Evropski parlament da se više i brže radi na suzbijanju bolesti i  pronalaženju odgovarajućih lijekova u borbi sa pčelinjim bolestima s tim da to budu lijekovi koji ne škode pčelinjim proizvodima i pčelama,

– da rukovodstvo Apimondie omogući češće susrete, razmjenu iskustava, popularizaciju pčelinjih proizvoda i stručne analize bez uticaja pollitike,

– da se podrži zabrana prodaje meda sa genetski modifikovanim organizmima (GMO), bez oznaka, s obzirom da smo jaka pčelarska zemlja sa kvalitetnim pčelinjim proizvodima što je dokazano na velikim svjetskim manifestacijama.

U vezi održanom skupa u Bihaću Radivoje Maksimović, predsjednik udruženja Saveza pčelara Republike Srpske, nam je rekao:

– Bio je to veoma uspješan i dobro organizovan skup. Najsrdačnije se zahvaljujem predstavnicima pčelara Unsko Sanskog kantona i čestitam im na dobroj organizaciji i srdačnom gostoprimstvu.