Prijedor

Pčelarske manifestacije

Prijedor

Pčelarska manifestacija “Dani meda Prijedor 2012” okupila je ove godine 22 izlagača Banja Luke, Bihaća, Gradiške,  Dervente, Kostajnice, Novog Grada, Sanskog Mosta, Trebinja, Šamca i grada domaćina. Trajala je tri dana, a organizovali su je lokalna zajednica i udruženja pčelara “Prva pčela” iz Prijedora, „Omarska” iz istoimenog mjesta i „Kozara” iz Kozarca.

Na ovoj sajamskoj manifestacije Marko Pavić, gradonačelnik Prijedora, je istkao da će ovdašnji pčelari međusobnu organizovanost morati da podignu na viši nivo u čemu će imati podršku gradske vlasti. Zatvarajući “Dane meda Prijedor 2012” zamjenik gradonačelnika Milenko Đaković je rekao  da se izlagači vraćaju zadovoljni  iz Prijedora i da će ga radovati ponovno viđenje iduće godine. Po njegovim riječima od značaja je da i prijedorski pčelari prezentiraju svoja dostignuća na sličnim sajamskim manifestacijama.

Nagrade za najbolje uređene štandove pripale su Slobodanu Barzutu iz Trebinja i Sulejmanu Jakupoviću iz Kozarca.

U okviru pratećih manifestacija organizovan je literarni i likovni konkurs.  Na temu meda i pčelarstva pisali su i crtali osnovci i srednjoškolci. Najbolji radovi su nagrađeni pčelinjim proizvodima. Dobitnici priznanja za literarne radove  su Viktorija Savanović, Ana Madžar i Ana Kobaš, učenice Gimnacije, a najbolje likovne radove imali su Aleksandar Mudrinić, Aleksandar Marić i Milica Kurnoga, svi iz Osnovne  škole „Branko Ćopić” iz Prijedora.