Suša

Suša i pčelarstvo Republike Srpske

Suša

Pčelari baš nemaju sreće. Vremenske prilike im nikako ne idu na ruku. Zadesila ih je još jedna teška godina. Pored opšte krize, koja je zahvatila sve privredne oblasti, tu je i katastrofalna suša, koja je naprosto uništila najveći dio pčelinje paše. Bagrem, glavna paša naših krajeva, slabo je medio i ove godine, a onda je nastupila dugotrajna suša. Mnoge biljke su naprosto spržene pa nije bilo ni cvjetanja, ni oplodnje, ni nektara.

O teškoćama u kojima se našao pčelarski sektor Republike Srpske bilo je dosta riječi na posljednjoj sjednici Upravnog odbora Saveza udruženja pčelara Republike Srpske.  Na ovom skupu u Trebinju zaključeno je da se Savez obrati Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske  sa molbom da sredstva za podsticaje u pčelarstvu za ovu godinu budu isplaćena što prije, kako bi se obezbijedili kakvi-takvi uslovi za uzimljavanje pčelinjih društava.  U najskorije vrijeme uslijediće obraćanje predsjednika Saveza resornom ministarstvu. S pravom se treba nadati da će Ministarstvo imati razumijevanja za pčelare, kao što je to bilo i prošle godine.

Dogovoreno je, takođe, da se Ministarstvu uputi i zahtjev  za pokriće troškova otkrivanja američke kuge i uništavanja košnica. Ova opaka bolest je registrovana na području  Broda, Kozarca, Srebrenice, Bratunca i dr.

Imajući u vidu da naučnici predviđaju da će biti još sušnih godina, poput ove, možda bi  u strategiji razvoja pčelarskog sektora u Republici Srpskoj trebalo  revidirati dijelove koji se odnose na pčelinju pašu jer je očigledno da divlja flora ubuduće neće biti u mogućnosti da obezbijedi dovoljno nekatara i polena za pčele. Gajenje medonosnog bilja i drveća je dugoročan i mukotrpan posao, ali ako se krene  na vrijeme, a to znači što prije, rezultati bi mogli biti zadovoljavajući. Uostalom, i na najdužem putu ima – prvi korak.