Mjesec sajmova

Mjesec sajmova

Tokom mjeseca avgusta održane su pčelarske izložbe i sajmovi u Bijeljini, na Ravnoj Romaniji, u Trebinju, Kneževu, Brčkom… Zanimljiv je podatak da je prvi pčelaski sajam u Brčkom održan 1912. godine pa je ovaj ovogodišnji bio u znaku velikog jubileja. Na njemu su, naravno, učestvovali i pčelari iz Republike Srpske.

U septembru će se održati značajne sajamske manifestacije. Već 5. septembra Višegrad je domaćin Sedmog međunarodnog sajma meda. Očekuje se da će pored pčelara iz Andrićevog grada na obali Drine stići i pčelari iz Faderacije BiH, Srbije i Crne Gore.

Od 12. do 16. septembra u Sarajevu će se održati Deseti internacionalni sajam pčelarstva i pčelarske opreme „Bee-Fest” – Dani pčelarstva u Sarajevu. Kao i ranijih godina, na ovoj velikoj sajamskoj manifestaciji izlagaće i pčelari iz Republike Srpske.

Vjeruje se da će pčelari iz Republike Srpske imati zapaženu ulogu i na Osamnaestom festivalu meda „Novi Sad 2012”. To je jedna od najvećih pčelarskih sajamskih manifestacija na prostorima bivše Jugoslavije, karakteristična  po besprijekornoj organizaciji tako da je vrijedi pogledati.

Dan pčelarstva u Mrkonjić Gradu održaće se 24. septembra. Organizator je Udruženje pčelara “Matičnjak” koje ne zna zatajiti kada su u pitanju pčelarska okupljanja. Tako je bilo svih dosadašnjih godina pa se vjeruje da će tako biti i ovoga puta.

I na samom kraju mjeseca, od 28. do 30. septembra, održaće se Dani meda „Prijedor 2012”.

Sve ove, i ostale nepomenute sajamske manifestacije, u funkciji su prezentacije pčelarskog sektora Republike Srpske. Na njima se pokazuje i afirmiše sva najkvalitetnije što proizvode vrijedni pčelari na našim prostorima. Iako je godina u mnogim krajevima bila nepovoljna za pčelarstvo, pčelarske manifestacije u avgustu mjesecu su pokazale da i pored toga pčelari uspijevaju da proizvedu kvalitetne proizvode i da se na pčelarskim izložbama i sajmovima ima šta da vidi. Sigurno je da će tako biti i na septembarskim pčelarskim manifestacijama.

I na kraju, svakako, treba naglastiti da se u toku septembra održavaju dva najveća međunarodna poljoprivredna sajma u Republici Srpskoj. Od 12. do 16. septembra u Banja Luci je „Agros 2012”, a od 19. do 22. septembra u Bijeljini se održava „Interagro 2012”. Na ovim sajmovima tradicionalno se među izlagačima pojavljuju pčelari i poslovna društva pčelarskog sektora.