Višegrad

Počela septembarska serija pčelarskih sajmova u Republici Srpskoj

Višegrad

Tradicionalni međunarodni sajam meda i pčelinjih proizvoda, sedmi po redu, održan je 5. septembra u Višegradu. Organizator je bilo udruženje pčelara, koje nosi ime svoga grada. Ukupno je bilo 27 izlagača iz Valjeva, Čačka, Bačke Palanke, Jagodine, Kosjerića, Priboja, Prijepolja, Goražda, Rudog i grada domaćina. Pored pčelara i proizvođača pčelarske opreme izlagali su i sakupljači i prerađivači ljekovitog bilja te sekcija kućne radinosti Srpskog sokolskog društva „Soko“ iz Dobruna.

Lokalna zajednica Višegrad u više navrata je pružala podršku Udruženju pčelara „Višegrad“ i njegovim članovima. Ovo je prva opština koja je iz sredstava za podticaje poljoprivredne proizvodnje, koja se izdvajaju iz opštinskog budžeta, počela sa pružanjem materijalne podrške i pčelarskom sektoru. O tome je na svečanom otvaranju govorio Tomislav Popović, načelnik opštine Višegrad, naglasivši da je lokalna zajednica podržala organizaciju i ove sajamske manifestacije sa ciljem da se afirmiše ova sredina, čije turističke ambicije nisu male.

Na svečanom otvaranju, kao i ranijih godina, nastupali su djevojčice i dječaci iz Dječijeg zabavišta „Neven“ u Višegradu.

Sajam u Višegradu je imao prodajni karakter tako da su mnoga domaćinstva ovog grada potrebne zalihe meda i drugih pčelinjih proizvoda za predstojeću zimu obezbijedila baš na ovom sajmu.

Sajamska zrnca:

  • Nekada su se višegradski pčelari ustručavali da postave svoje štandove na sajamskim manifestacijama. Međutim, sada je odnos prema javnom promovisanju totalno izmijenjen. Na ovogodišnjem sajmu nastupilo je 11 članova Udruženja pčelara „Višegrad”.
  • Mr Lejla Spiljak sa Poljoprivrednog – prehrambenog fakulteta u Sarajevu govorila je o specifičnostima „višegradskog” meda, a na osnovu urađenih kompletnih analiza 30 uzoraka sa područja ove regije.  Ovom prilikom saopšteni su rezultati tog istraživanja.
  • Izlagači na višegradskom sajmu su i ovom prilikom sakupili izvjesnu količinu meda za djecu sa posebnim potrebama. Med će biti podijeljen u saradnji sa Centrom za socijalni rad u Višegradu.

Pored pčelara na sajmu su se predstavile i dvije mikrokreditne organizacije – Partner i Eki.