Stiže jesen

Septembar na pčelinjaku

Stiže jesen

Ukoliko u avgustu nije urađeno tretiranje pčela protiv varoe, nužno je to uraditi u septembru. Iskusni pčelari preporučuju tretiranje sa najmanje dva različita sredstva. Ukoliko je tretiranje obavljeno u prethodnom mjesecu, dobro je sada izvršiti kontrolno tertiranje jer postoji više načina da se ona pojavi kao npr. grabež pčela iz zaraženih košnica, neefikasna sredstva tretiranja, neodgovorno ponašanje pojedinih pčelara i sl.

S obzirom na visoke temperature u septembru, moguća je upotreba mravlje kiseline i timola.

Mravlja kiselina se odavna koristi u suzbijanju ovog veoma opasnog parazita. Kako je problem rezistancije na hemijska sredstva, posebno na amitraz i fluvalinat, kao glavne aktivne materije, uveliko prisutan na našim pčelinjacima, a s druge strane zbog veoma česte pojave zbog veoma česte pojave rezidua (ostataka) pomenutih materija u medu i ostalim pčelinjim proizvodima, što čini te dragocjene proizvode neupotrebljivim za ljudsku upotrebu, upotreba mravlje kiseline je ponovo aktivirana.

– U mnogim razvijenim zemljama upotreba mravlje kiseline je važan dio strategije za kontrolu varooze. Prednosti mravlje kiseline su što je ona redovni sastojak meda, što bar do sada nije poznata rezistencija parazita na nju i što djeluje svojim parama na varoe u poklopljenom leglu. Nedostaci su joj što zahtijeva rigorozan temperaturni režim, temperatura okoline  mora biti iznad 12, ali ispod 25 stepeni stepeni Celzijusa. Najoptimalnija temperature za primjenu mravlje kiseline je 18-19 stepeni Celzijusa – savjetuje doc. dr Nada Plavša sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Ukratko i o primjeni mravlje kiseline:

Kratkotrajni tretman koristi se 65 odsto mravlje kiseline i to 2 ml/ulici, pri čemu se kiselina postavlja odozgo na satonoše, a ako se mravlja kiselina postavlja odozdo na podnjaču, može se koristiti 86 odsto mravlje kiseline, do 40 ml/društvu natopljena na sunđerastu krpu 15×20 cm, pri čemu je neophodno imati mrežastu podnjaču. Neophodno je ponoviti tretman bar dva-tri puta u narednih sedam-deset dana, a ako vremenski uslovi i pašni priliv dozvoljavaju  dobro bi bilo pokriti period od 21 dan. Kratkotrajni tretman je važan dio ukupne borbe s ovim parazitom, jer se tako smanjuje nivo zaraženosti što je moguće ranije u sezoni kako bi se pčelinja zajednica što bolje sačuvala i smanjila mogućnost umnožavanja parazita.

Dugotrajni tretman primjenjuje se na dva načina:

  1. korišćenjem jednostavnih isparivača (Kramer ploče), na zapadnom tržištu postoje modifikovani isparivači različitih proizvođača (Apidea, Burmeister, Wina-Deluxe)
  2. 2. korišćenjem razrijeđene mravlje kiseline u koncentraciji od 15 odsto u količini od 3 l (svakih sedam dana primijeniti 0,75 l).

Poznato je da tretman mravljom kiselinom negativno utiče na razvoj legla  te se preporučuje prihrana pčelinje zajednice za vrijeme ili poslije tretmana.

  • završiti propušteno od prošlog mjeseca;
  • utvrditi količinu hrane u košnicama i hitno dopunitim zalihe potrebne za zimu;
  • nastaviti stimulativno prihranjivanje;
  • nastaviti borbu sa osovima i stršljenovima;
  • postaviti češljeve na leta košnice zbog miševa;
  • zaštiti saće od moljca;pripajati slaba društva jakim ako su zdrava;
  • kontrolisati ispravnost pojila.