Trebinje

U Trebinju

Trebinje

U okviru obilježavanja slave grada Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju je 18. i 19. avgusta održan Treći sajam meda, pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme „Med fest”. Organizatori su bili Pčelarska zadruga “Žalfija” iz Trebinja, Udruženje pčelara “Trebinje” i Savez udruženja pčelara Republike Srpske. Ovu zanimljivu sajamsku manifestaciju otvorio je Dobrosav Ćuk, načelnik opštine Trebinje. Uporedo je održan i tradicionalni Sajam vina.

Ukupno je bilo preko 30 pčelara-izlagača i to iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i, naravno, Bosne i Hercegovine. Svi su oni na kraju bili zadovoljni posjetom i prodajom na sajmu.

– Posebno su se pohvalno izrazili o našoj sajamskoj manifestaciji izlagači iz Hrvatske – rekla nam je Jadranka Kujačić, v. d. direktora Pčelarske zadruge „Žalfija” iz Trebinja. – Oni su uputili najviše komplimenata na organizaciju i najavili iduće godine više izlagača i posjetilaca, kako bi „Med fest” dobio regionalni karakter.

Po njenim riječima ova godina je bila loša za pčelare, pogotovu njen početak, ali kasnije se stanje popravilo tako da, sudeći po prodaji tegli za med u zadruzi, ipak ima vrcanja i meda u ovom dijelu Hercegovine.

Prvobitno je bilo predviđeno da se u Trebinju za Slavu grada otvori prva faza Pčelarskog centra, koji se gradi u ovom gradu. Ipak,  odustalo se od toga i otvaranje će se obaviti najvjerovatnije sredinom septembra ove godine. Tom prilikom predaće se u funkciju poslovni prostor namijenjen za proizvodnju satnih osnova i hrane za pčele, prostorija za edukaciju pčelara, laboratorija i otkupni magazin.