Razmjena iskustava

Počela sezona pčelarskih sajmova i izložbi

Razmjena iskustava

Na Sedmom međunarodnom poljoprivrednom sajmu “Dani maline Bratunac 2012”, koji je održan u ovom podrinjskom gradu, dodijeljena su priznanja i najboljim pčelarima. To su  Savo Filipović iz Repovca,  Dana Ješić iz Grabovačke Rijeke i Sulejman Ibragimović iz Glogove. Kao i ranijih godina,  na ovoj sajamskoj manifestaciji bili su pčelari sa svojim proizvodima.

U Bratuncu je, praktično, počela ovogodišnja sezona pčelarskih sajmova i izložbi. U više udruženja pčelara već se počelo sa pripremama za sajmove i izložbe, koje će se održati ovog ljeta i početkom jeseni.

Već 2. avgusta u Zvorniku, u okviru manifestacije “Zvorničko kulturno ljeto”, nastupiće i pčelari sa svojim proizvodima. A sedam dana kasnije, tačnije od 7. do 9. avgusta u Bijeljini će se u okviru slave grada organizovati tradicionalna manifestacija “Dani meda u Semberiji”. Pčelari sa područja Sarajevsko-romanijske regije i njihovi gosti predstaviće se, kao i ranijih godina, 11. avgusta na manifestaciji „Romanijski dani meda i ljekovitog bilja”, koja će se održati na Ravnoj Romaniji kod Manastira Svetog Georgija. Organizator ovog pčelarskog druženja biće Udruženje pčelara „Glasinac” sa Sokoca. U toku avgusta planiran je još jedan pčelarski sajam – 19. avgusta u Kneževu pod nazivom ”Sajam meda i pčelarstva”.

Najviše pčelarskih sajmova i izložbi održaće se i ove godine tokom mjeseca septembra – Višegrad, Sarajevo, Brčko, Novi Sad, Mrkonjić Grad i Prijedor. Posebno se mora naglasiti pčelarski sajam u Brčkom. Jer, ove godine se navršava ravno 100 godina od održavanja prve sajamske manifestacije ove vrste u gradu na obali Save. Nije nam poznato da bilo koji drugi grad kod nas i u okruženju ima pčelarski sajam sa takvom tradicijom.

S pravom se treba nadati da će pčelari iz Republike Srpske aktivno učestovavati na ovogodišnjim pčelarskim sajamskim manifestacijama, kako kao izlagači, tako i kao posjetioci. Biće to prilika za razmjenu iskustava, saznanja o najnovijim tehnologijama i opremi, upoznavanja i druženja sa prijateljima pčelarima, stručno obrazovanje i ugovaranje poslova.