Modriča

Drugi pišu

Modriča

Peta izložba meda i pčelarstva „Modriča 2012“ otvorena je juče – piše „Glas Srpske“ u broju od četvrtka 09. avgusta o. g. –  na Trgu Dr Milan Jelić, a pčelinje proizvode izložilo je 12 pčelara sa područja ove opštine.

Na izložbi koju organizuju Udruženje pčelara „Bagrem“ i opštinska Turistička organizacija pod pokroviteljstvom lokalne zajednice posjetioci su mogli da degustiraju med, medovaču, matičnu mliječ i druge pčelinje proizvode.

– Želimo da promovišemo zdravu hranu, koja je sve popularnija, a jedino su pčelari i pčele u mogućnosti da je takvu i proizvedu. Jedan dio proizvoda sa izložbe poklonićemo dječijem vrtiću u Modriči – istakao je predsjednik Udruženja „Bagrem“ Anto Milardović.

On je rekao da je proizvodnja meda u ovoj godini zbog niskih temperatura u zimu i izmrzavanja bagrema, te dugotrajne suše i tropskih vrućina ljeti, umanjila za 60 do 80 procenata te da je broj košnica smanjen za oko 20 odsto.

Pčelar Marinko Janković i njegov brat već 18 godina pčele drže na planini Vučjak. Kažu da uprkos lošoj godini, ne bi trebalo da budu nezadovoljni, nego da treba ići naprijed i boriti se da čist med ostane na tržištu.

– Trgovine su prepune meda koji je zapravo šećerni sirup. Preporučujem da ako žele da sačuvaju zdravlje, ljudi moraju da uzimaju med kod poznatih, provjerenih pčelara – savjetuje pčelar Janković.