Donji Žabar

Piše predsjednik Udruženja Slobodan Stjepanović

Donji Žabar

Na osnovu skupštinske odluke o podršci za uzgoj  pčela na teritoriji opštine Donji Žabar, načelnik opštine  je iz opštinskog budžeta 14.08.2012.godine uplatio 5000 KM na račun 13 pčelara sa 655 društava (košnica), tj. 7,63 KM po košnici. Pravo na opštinski podsticaj za uzgoj pčela imali su svi pčelari koji su prijavljeni na teritoriji opštini Donji Žabar, koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo, a imaju više od 10 košnica i da im se pčele nalaze na teritoriji opštine Donji Žabar.

Svi pčelari koji su dobili opštinski podsticaj su članovi Udruženja pčelara “Donji Žabar” koje je osnovano početkom prošle godine i ovo je prvi put da se iz budžeta opštine izdvajaju sredstva podrške za uzgoj i razvoj pčelarstva na teritoriji opštine Donji Žabar.

Pčelarima sa naše teritorije ova godina je izuzetno teška jer je u proljeće mraz uništio svo voće i drugo medonosno rastinje i bilje, a u toku ljeta jako sunce i dugotrajna suša su dokrajčili sve. Zbog ovakvih vremenskih (ne)prilika ove godine gotovo da i nema meda za vrcanje, a u nekim košnicama nema meda ni za pčele pa je neophodno prihranjivanje ili bolje rečeno hranjenje pčela da bi preživjele.

Ova pomoć od opštine pčelarima je došla baš u pravo vrijeme da bi se koliko toliko ublažile pčelarski problemi oko prihrane i liječenja pčela.

Udruženje pčelara “Donji Žabar” se zahvaljuje odbornicima skupštine opštine kao i načelniku opštine Donji Žabar što su imali razumijevanja i volje da pomognu pčelarima, što se nadam da će biti i u buduće dobra saradnja pčelara i lokalne vlasti.