Pčelica Maja

Pčelarstvo u literaturi

Pčelica Maja

Godine 1912. u knjižarama se pojavila knjiga “Pčelica Maja i njene dogodovštine”. Veoma brzo je postala popularno štivo mladih, ali i odraslih čitalaca. Popularnost pčelice Maje dostigla je neslućene visine i nije trajala „samo jedno ljeto”.

Autor ove knjige, na bazi koje će kasnije nastati filmovi, stripovi i druga umjetnička djela, bio je Waldemar Bonsels, jedan od najpoznatijih njemačkih književnika toga vremena. Rođen je 1880. godine u Ahrensbergu u blizini Kiela. Sa knjigom o pčelici Maji stekao je planetarnu popularnost. U originalu naslov knjige je „Biene Maja und ihre Abenteuer”. U njoj je na veoma lijep način opisana ljepota prirode. Djelo je puno optimizma i samopouzdanja.

Ali, vjeruje se da bi pčelica Maja ipak bila vremenom zaboravljena da se nije pojavila televizija. Jedan televizijski stvaralac – Josef Goehlen iz moćne kuće ZDF, inače urednik dječijeg programa – snimio je seriju crtanih filmova o doživljajima pčelice Maje. Ova serija je prevedena čak na 30 jezika i prikazana je u velikom broju zemalja.

Danas, kada pčelica Maja slavi stoti rođendan, njena popularnost je i dalje velika.