Tomka Mitrović

Žene i pčelarstvo

Tomka Mitrović

– U pčelarstvu sam se našla sasvim slučajno. Suprug je pokazivao više interesovanja, a meni je to bilo nekako strano. Više naših prijatelja je imalo pčelinjake. S njima smo vodili razgovore, između ostalog, i o pčelama. Meni je sinula ideja da mužu kupim na poklon roj pčela! To sam i uradila. Prijatelj od koga sam kupila roj poklonio je još jedan i oba smo smjestili na  vlastiti plac koji smo od ranije imali u selu nadomak Bijeljine. Nakon dvije-tri nedjelje na granu obližnje džanarike okačio se roj pčela i mi smo ga skinuli i smjestili pored dva ranije nabavljena. Od tada smo počeli da pčelarimo, gledali smo ih, njegovali, hranili, čivali. S posla smo prvo išli da vidimo pčele pa tek onda na ručak. Nabavljali smo literaturu, slušali savjete iskusnijih pčelara i do zime smo već imali osam društava.

Tako govori ugledna bijeljinska pčelarka Tomka Mitrović. Ona i muž joj Milan, oboje penzionisani prosvjetni radnici, danas imaju preko 50 pčelinjih društava i pčelare po savremenim metodama. Postižu lijepe rezulteta i dopunjuju svoj porodični budžet prihodima od pčelarstva.

U porodici Mitrovića dobro se zna podjela posla. Milanu su  u toj podjeli pripali  teži poslovi na pčelinjaku, a Tomka obavlja lakše poslove, zadužena je za marketing i komercijalne poslove.

– Muškarac u pčelarstvu ne može uspjeti ako nema podršku supruge. Za ženu uvijek ima posla na pčelinjaku.  – riječi su Milana Mitrovića.

Mitrovići svake godine dobijaju novi certifikat o ispravnosti meda. Preko Udruženja pčelara „Semberija“ iz Bijeljine, čiji su članovi, šalju uzorke  laboratoriji u Beogradu i to im je redovna praksa. Učestvovali su na svih sedam do sada održanih manifestacija „Dani meda u Semberiji“ i nikad nisu ostali bez  priznanja. Kažu da pčelari treba da se pojavljuju na sajmovima i izložbama jer im to obezbjeđuje podizanje poslovnog ugleda i lakšu prodaju proizvoda.

Baveći se dugi niz godina pčelarstvom Tomka Mitrović je ušla u mnoge tajne apiterapije. Ona priprema brojne preparate na bazi pčelinjih proizvoda i ljekovitog bilja tako da ukupnu proizvodnju svih pčelinjih proizvoda prodaje na kućnom pragu. Jer, kod nje ko jedanput kupi, redovno se vraća da kupi i drugi put.

– Svakom kupcu treba reći istinu. Nikada ne slagati. Kad mi se neko obrati i kaže da hoće pravi med za lijek, pa zar da mu prodam falsifikat. To mi se nikako ne bi moglo desiti. Vremenom to mušterije uvide i cijene takvu praksu pa se izgradi povjerenje i sve se proda – priča Tomka Mitrović.

U Bijeljini i okolini ima još žena koje se bave pčelarstvom. Svaka od njih je „desna i lijeva ruka“ svom  mužu u obavljanju poslova. I uz sve to, njihova podrška je od presudnog značaja za uspješno pčelarenje. Primjer Mitrovića to najbolje potvrđuje.