Zdravko Simić

Piše: R. Jelić u “Semberskim novinama”

Udruženje ugljevičkoj pčelara  “Majevička košnica”

Zdravko Simić

Zahvaljujući povoljnoj mikroklimi, podmajevički kraj obiluje medonosnim biljem, odnosno dobrim uslovima  za bavljenje pčelarstvom koje u vremenu ekonomske krize i nezaposlenosti može da donese i solidnu materijalnu zaradu. Ugljevički pčelari, organizovani u Udruženje „Majevička košnica”, koje broji 47 članova sa oko 2.400 košnica, kažu da ni sa tom brojkom medonosni potencijal ovog kraja nije ni približno iskorišten.

Među zaljubljenicima u ovaj posao je i Zdravko Simić koji na porodičnom imanju ima stotinak društava. Stigne se, kaže Simić, i na posao i u pčelinjak, ako čovjek voli ovaj posao i dobro organizuje sebe i porodicu.

– Preporučio bih svima, naročito mladim ljudima bez posla da počnu da se bave pčelarstvom, jer je to plemenit posao koji, ako se ozboljno shvati, može da donese profit, kaže Simić i tvrdi da stotinjak društava može da mjesečno donese solidnu zaradu i materijalnu samostalnost za četveročlanu porodicu.

Struktura flore i faune, lokalna klima podmajevičkog kraja – nadmorska visina, konfiguracija terena odgovara razvoju medonosnih biljaka, odnosno pčelama.

Nadmorska visina od oko 220 metara je idealna kako bi se izbjegli rani proljetni mrazevi, kao što je to slučaj sa Semberijom, čiji je bagrem u ovoj sezoni skoro stopostotno uništen mrazom. Na zapuštenim njivama ima raznolikih medonosnih biljaka koje dobro dođu pčelama.

Zahvaljujući ovim prirodnim pogodnostima pčelari ovog kraja imaju dva vrcanja meda u sezoni, prvo bagremov med, a kasnije i livadski.

Ovaj kraj obiluje bagremom od koga pčele prave najkvalitetniji med i on nam je osnova za čijelu godinu, kaže Simić.

Potencijal podmajevičkog kraja, tvrdi on, nije ni približno iskorišten.

– Čak i kada bi se broj košnica utrostručio, ovaj kraj ne bi bio prenaseljen pčelinjim zajednicama zahvaljujući bogatstvu biljnih vrsta koje u odgovarajućim meteorološkim uslovima luče bogat nektar, pojasnio je Simić

_________________________________________

SAMO PČELA MOŽE NAPRAVITI PRAVI MED

Takav dar prirode kao što je med, ne može napraviti ni jedna laboratorija. Za ovu životnu namirnicu (i lijek) pčele iz prirode uzimaju samo ono što je najzdravije i najčistije. Kvalitet meda proizveden u košnicama ugljevičkih pčelara potvrdio je i banjalučki Institut, odakle je stigla potvrda da su ispunjeni svi kriterijumi  o kvalitetu.

Naše Udruženje „Majevička košnica” podržalo je inicijativu Saveza udruženja pčelara Republike Srpske da se slučajnim uzorkovanjem utvrdi kvalitet meda u ovom kraju i stigla nam je informacija da kod pravih pčelara nema nekvalitetnog meda, istakao je Simić

__________________________________________

PČELE NE PRAVE NUS PROIZVODE

Jedna od prednsti bavljenja je i to što se od pčelinjih proizvoda nema ništa baciti. Ovi vrijedni insekti nepoizvode samo med, jer sve što se nađe u pčelinjaku je hrana i lijek, koji opet donose profit. Mnogi se opredijele i za proizodnju polena, mleča, propolisa i pčelinjig otrova, za liječenje reumatskih i drugih bolesti. Od svih proizvoda može se ostvariti i prihod.