Marinko Ćelić

Aktuelnosti iz Udruženja pčelara ”Kneževo” Kneževo

Marinko Ćelić

Udruženje pčelara “Kneževo” iz istoimene brdsko planinske opštine spada u red  vrijednih i bolje organizovanih u Republici Srpskoj. Okuplja oko 50 pčelara koji imaju oko 900 košnica. Zahvaljući preduzimljivom predsjedniku Marinku Ćeliću i njegovim saradnicima dosta je aktivnosti realizovano, a u planu su nove inicijative.

Međutim, klimatske prilike nisu u posljednje vrijeme naklonjene pčelarima tako da je pčelarski sektor u ovom kraju prošle i ove godine pretrpio ozbiljne štete. Po procjenama pčelara iz Kneževa prošla godina je bila kod njih bolja nego u okruženju. Prinosi meda, pretežno šumskog,   bili su preko 10 kilograma po košnici. Za ovdašnje uslove i stacionarno pčelarenje to i nije tako loše. No, kraj godine je bio nepredvidiv, sa vrlo jakim vjetrom u decembru, koji je nanio velike štete na pčelinjacima. One se ogledaju, prije svega, u enormnom uznemiravanju pčela i prekomjernoj potrošnji kvalitetne hrane. Za zimu su ostale nedovoljne i nekvalitetne zalihe hrane. Riječ je o medljiki koja nije pružala mogućnost prezimljavanja i pravilnog proljećnog razvoja. O tome Marinko Ćelić, predsjednik Udruženja pčelara „Kneževo” kaže:

– Uslijedio je polarno hladan period u toku februara i marta, koji je dodatno uticao na loše zimovanje pčela. Medljika kao loša hrana izazvala je proljev kod pčela na mnogim pčelinjacima. To je uticalo na obim gubitaka, koji su se na našem području kretali oko 50 odsto. Kod nekih pčelara gubici su bili čak stoprocentni. To su pčelinjaci na kojima nije bilo masovnijeg jesenjeg prihranjivanja pčelinjih društava. Istina, bilo je pčelara koji uopšte nisu imali gubitaka, a to su slučajevi gdje su u toku avgusta pčele prihranjene velikim obrocima šećernog sirupa, oko 10 litara po jednom društvu.

A onda je stiglo kišovito proljeće 2012. godine. Opet, nepovoljnosti za pčelare. O njima predsjednik pčelara iz opštine Kneževo kaže:

– Uz dobru pripremu stvoreni su uslovi za umnožavanje pčelinjih društava i taj proces još traje. Zbog toga i nepovoljnih vremenskih prilika, teško je očekivati veće prinose meda, a ako ga i bude u manjim količinama, mogla bi to ponovo biti medljika. Zato moramo sve učiniti da nam se ne ponovi prošla godina. Kroz edukaciju i stručnu pomoć  moramo obezbijediti pčelarima zazimljavanje jakih i zdravih pčelinjih društava na dovoljnim zimskim zalihama kvalitetne i dobro raspoređene hrane i polena. Za naše područje to je jedini ispravan način koji moramo uvrstiti u svoju dobru pčelarsku praksu – rekao nam je na kraju Marinko Ćelić, predsjednik Udruženja pčelara iz Kneževa.