Aleksandar Veliki

Aleksandar Veliki

Pčelarstvo je vijekovima privlačilo pažnju običnih ljudi. Oni su u toj poljoprivrednoj djelatnosti nalazili hranu i izvor prihoda. Međutim, mnoge poznate ličnosti su se posvetile pčelarstvu, vjerovatno, iz ljubavi. Tako među poznatim pčelarima nalazimo velike vojskovođe, političare, naučnike, čak i dobitnike Nobelove nagrade, književnike, filozofe, glumce…

Ime velikog osvajača Aleksandra Velikog može se često naći u pčelarskoj literaturi. On je umro hiljadama kilometara daleko od kuće. Da bi sačuvali njegovo tijelo, vojnici su ga nosili u zlatnom kovčegu ispunjenom medom. Tako je veliki osvajač ušao u pčelarsku literaturu. Sasvim drugačije u pčelarske knjige ušao je čuveni Napoleon Bonaparta. On je koristio pčelu kao simbol svoje besmrtnosti. Na svom crvenom plaštu imao je oslikanu pčelu.  Istoričari su zapisali i da je Ramzes treći, egipatski faraon, bogovima žrtvovao 15.000 kilograma meda, koliko je prosuo u Nil da je istovremeno sirotinja umirala od gladi. Ali, faraon je  faraon. Još jedna istorijska ličnost Stare Grčke zapisana je u pčelarskoj literaturi. To je Likurg, osnivač Sparte. On je bio toliko impresioniran pčelama i njihovom požrtvovanošću i organizovanošću da je uzeo pčelinje društvo kao model za funkcionisanje Sparte. I neki današnji političari su inficirani pčelarstvom. Tako je Viktor Juščenko, lider demokratskih promjena u Ukrajini (narandžaste revolucije) pasionirani pčelar. U pčelarske knjige ušla je i supruga aktuelnog američkog predsjednika Baraka Obame gospođa Mišel Obama, jer je prva od svih dosadašnjih prvih dama Sjedinjenih Američkih Država u cilju popularizacije pčelarstva postavila košnice u dvorištu Bijele kuće! Da li ste čuli za Bila Denisona? To je bivši gradonačelnik Toronta. On je bio toliko strastven pčelar da je držao košnice u centru grada. To je radio krijući od čuvara reda pa ga je milicija obavještavala o povećanom broju pčela u gradskom jezgru. I na kraju, da li vam je poznato da se doskorašnji članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Živko Radišić i Borisav Paravac aktivno bave pčelarstvom.

Nije mali broj filozofa koji su se bavili pčelarstvom. Tako je poznati grčki filozof Aristotel bio ugledni pčelar. On je uveo drvene poklopce na košnicama. Za poznatog antičkog istraživača i filozofa Demokrita, koji je živio 109 godina, istoričari su zapisali da je govorio „da pčele mogu nastati od istrulih goveda, a da matice nastaju od istrulog goveđeg mozga”. Otac medicine Hipokrat preporučivao je med kao univerzalni lijek za sve boljke. Napisao je: „Med i polen otklanjaju bol i čireve, dobri su za unos u tijelo i nanošenje na tijelo”. Marko Aurelije, poznati rimski imperator, filozof, i po nekima prvi socijalista u istoriji je rekao: „Ono što nije dobro za roj, nije dobro ni za pčelu”. A Pitagora starogrčki mateamtičar, filozof i pčelar, se u jednom razdoblju života hranio strogo hljebom i medom!

Toliko o vojskovođama, političarima i filozofima, koji imaju veze s pčelarstvom.  O naučnicima, književnicima, vjerskim ličnostima, glumcima, sportistima, drugom prilikom.