Obrad Ninković

Piše: Ratomir Mijanović u “Glasu Srpske”

Obrad Ninković

Iako su pčelari u velikim gubicima, a nekima su košnice prepolovljene, rijetki su oni koji će odustati od proizvodnje nadaleko poznatog hercegovačkog meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Pčelari se još nisu oporavili od prošlogodišnje loše medonosne sezone i uginuća pčelinjih društava, a ni ova godina im ne ide na ruku.

– Pčelarstvo je u Hercegovini tradicija, a kod nas, ona se ni po koju cijenu ne prekida. Tako da ni masovna stradanja pčelinjih društava, koja su se dogodila na početku ove godine, neće obeshrabriti pčelare da saniraju gubitke u pčelinjacima – rekao je predsjednik Udruženja pčelara Istočne Hercegovine Obrad Ninković, koji je i na čelu Skupštine Saveza Udruženja pčelara RS. On je dodao da je početkom ove godine stradalo gotovo 50 odsto pčelinjih društava.

– I pored toga, pčelari se ne predaju, jer je hercegovački med, koji se smatra jednim od najkvalitetnijih u svijetu, odavno postao regionalni brend – kaže Ninković.

Prema njegovim riječima, uzrok stradanja je prošlogodišnja loša sezona, koja je obilovala velikim razvojem varoe, te sušom tokom proteklog ljeta i jeseni.

On kaže da su gubitke uglavnom imali oni pčelari koji pčelinja društva nisu selili u planinska područja, pa su, usljed nedostatka cvjetnog praha, pčele bile snabdjevene nekvalitetnom hranom, što je dodatno uzrokovalo stradanje.

– Zbog toga savjetujem pčelarima  da svoja pčelinja društva u ljeto sele na veće nadmorske visine, prvenstveno zbog zaštite pčela u sljedećoj sezoni – naglasio je Ninković.

Dodao je da je za pčelarstvo najvažnija ljubav i predanost, koja pomaže da se prebrode godina lošeg medobranja i nevolja, pa i stradanja pčelinjih društava. On ističe da, i pored brojnih iskušenja, kod dobro organizovanih trebinjskih pčelara ne manjka ideja i inicijativa. Ninković smatra da  protekla loša godina neće obeshrabriti pčelare sa ovog područja i da će ova godina biti znatno bolja od prethodne, što je samo dodatni motiv za bavljenje pčelarstvom.

Ninković je rekao da će izgradnjom regionalnog pčelarskog centra u Petrovom polju pčelari dobiti objekat koji će ispunjavati sve uslove predviđene međunarodnim standardima i omogućiti izvoz meda u zemlje Evropske unije.

– Centar će biti završen do početka avgusta, zahvaljujući pomoći predsjednika RS Milorada Dodika, resornog ministarstva i opština Trebinje i Gacko. Obezbijeđen je novac za završetak prve faze projekta, a kada centar bude završen pčelarstvo u Hercegovini postaće prepoznatljivo, ne samo u regionu već i šire – reako je Ninković.