Obavezna evidencija

Važno saopštenje

Obavezna evidencija

Savez udruženja pčelara Republike Srpske obaviješten je od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske da će samo nosioci poljoprivrednih gazdinstava moći ostvariti pravo na premiju za proizvodnju i uzgoj pčela (ne članovi domaćinstava iako su upisani u APIF-u). Svi pčelari moraju biti upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka u Republici Srpskoj. Upis je u toku, a obavlja se na osnovu važećeg Zakona o pčelarstvu, odnosno Pravilnika o načinu vođenja evidencije pčelara i pčelinjaka u Republici Srpskoj, koji je resorni ministar Miroslav Milovanović donio na osnovu Zakona.

Pravilnik o načinu vođenja evidencije pčelara i pčelinjaka u Republici Srpskoj objavili smo blagovremeno na našoj web stranici www.suprs.info. Ukoliko ste tada propustili priliku da ga pročitate i upoznate se to možete pronaći na adresi https://suprs.info/2012/02/11/obrazac-za-upis-u-evidenciju-i-godisnja-prijava-broja-drustava/ i pročitajte ovaj podzakonski akt.

Kako smo informisani od Ljubinka Kecmana, iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, u najskorije vrijeme očekuje se izmjena Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaj za razvoj poljoprivrede i sela. Konkretno, očekuje se izmjena člana 13. stav (1) Pravilnika, o čemu će zainteresovani pčelari biti blagovremeno obaviješteni.