Prijateljska posjeta

Druženje

Centar za lokalni i regionalni razvoj u saradnji sa opštinom Derventa, udruženjem pčelara „LIPA“ i Turističkom organizacijom opštine Derventa,  u periodu od 29 marta do 01. aprila, bio je domaćin gostima iz Slovenije. Slovenačku delegacijiu činili su Aleksandra Gradišek, direktorica i Gašper Kleč, projekt menadžer Centera za razvoj Litja, d.o.o., Stane Plut, podpredsjednik Saveza pčelara Bela Krajina, Andrej Sever – predsjednik Nadzornog odbora Pčelarskog saveza Bele Krajine i član Nadzornog odbora Pčelarskog saveza Slovenije, te Dušan Milinković, predsjednik društva pčelara Črnomelj. Tokom ove posjete pridružili su nam se i gosti iz Saveza pčelara Republike Srpske, predsjednik Saveza Radivoje Maksimović i predsjednik Skupštine Saveza, Obrad Ninković , kao i predstavnici Ministarstva uprave i lokalne samouprave Gordana Vujičić, Predrag Golubović i razvojne agencije iz Čelnca Željko Dubravac.

Prvog dana predstavljene su aktivnosti i projekti organizacija Centra za razvoj Litja d.o.o. i domaćina opštine Derventa, Centra za lokalni i regionalni razvoj, Turističke organizacije opštine Derventa. Goste iz Slovenije je primio i načelnik opštine Derventa, Milorad Simić, koji je poželio dobrodošlicu gostima i izrazio spremnost opštine Derventa da se uključi u saradnju sa partnerima iz Slovenije.

Potpisan je Memoranudm o saradnji, čija je svrha priprema i realizacija zajedničkih projekata iz oblasti ekonomskog razvoja, poljoprivrede, turizma, zaštite životne sredine i pčelarstva. Potpisnici Memoranduma, opština Derventa, Center za razvoj Litja d.o.o., Centar za lokalni i regionalni razvoj, Turistička organizacija opštine Derventa, Savez Bela Krajina, društvo pčelara Črnomelj i Udruženje pčelara „LIPA“ su iskazali interes za pripremu zajedničkih projekata i zajednički nastup prema međunarodnim organizacijama i institucijama, u cilju obezbjeđivanja potrebnih finansijskih sredstava za realizaciju planiranih projekata.

...i rad

Gosti iz Sloveniji su uzeli učešće na debati pod nazivom „Regionalno povezivanje i saradnja u oblasti ekonomskog razvoja, ruralnog razvoja, zaštite životne sredine, turizma i pčelarstva – iskorištavanje EU fondova. Na ovoj debati posebno zanimljive prezentacije, koje su pobudile interes svih učesnika sastanka su bile prezentacija predstavnika Saveza pčelara Bela Krajina – „Dobra praksa regije Bele Krajine“. Pokazalo se da su slovenačka iskustva veoma interesantna i dobro došla.  Kao mogući potencijalni projekti, koji bi se mogli realizovati uz pomoć pčelara iz Slovenije, su medni putevi i izgradnja oplodne  stanice.

U okviru programa posjete  organizovane su i posjete Muzeju u Derventi, sela Žeravac, gdje se vrši revitalizacija porodične kuće porodice Đekić u cilju unapređenja turističke ponude opštine Derventa.

Takođe, gosti iz Slovenije posjetili su manastir u Donjoj Bišnji, a organizovana je i posjeta proizvođača selekcionisanih matica Mladenka Milišića, pčelarskoj zadruzi „MEDOPROM“, proizvođaču satnih osnova Rajku Starčeviću, a na pčelarskom gazdinstvu porodice Pejić iz Crnče, priređen je ručak za goste iz Slovenije i domaćine iz Dervente.

Ovo je prvi dolazak predstavnika Centra za razvoj Litja doo i pčelara iz Slovenije. I već su dogovorene ideje na kojima bi se zajednički moglo raditi u cilju unapređenja ekonomskog razvoja i pčelarskog sektora.

U ime organizatora, Centar za lokalni i regionalni razvoj, iz Dervente, se zahvaljuje gostima iz Slovenije i predstavnicima lokalne  zajednice koji su dali svoj doprinos da ova posjeta ostvari postavljeni cilj.

Za Centar za lokalni i regionalni razvoj

Ćorić Čedomir