Savjeti

Bez panike

Ko god je alergičan na ubod pčele ne treba da se bavi pčelarstvom. To je pravilo koje se mora poštovati. Međutim, ima primjera da lica koja nisu alergična, u pojedinim trenucima, istina veoma rijetko,  kada se organizam nađe u nekoj krizi, reaguju tako da može doći do veoma teških komplikacija.

Ako  dođe do uboda pčele, treba znati kako se pruža prva pomoć, sebi i drugima. Naravno, pod uslovom da niste alergični.

Prilikom uboda žaoka ostaje u koži i prvo što treba hitno učiniti  – odstraniti je. To se najuspješnije radi pincetom, ali malo nas je koji na pčelinjaku ili u prirodi imamo pincetu. Zato imamo nokte, što duže to bolje (eto kako nekad i neredovno održavanja nokata može biti od koristi). Pincetom ili noktima žaoka se uhvati pažljivo što bliže koži. To je veoma bitno kako ne bismo stisnuli mjehurić u kojem se nalazi pčelinji otrov. Ukoliko to ne učinimo pažljivo i stisnemo mjehurić, ubrizgaćemo još otrova u organizam. Na mjesto uboda odmah staviti vatu, neku čistu krpu ili peškir natopljen u toploj vodi. Dobro je da se u vodu stavi pet grama sode bikarbone, ukoliko vam je na raspolaganju. Jer, pčelinji otrov je kisele reakcije pa ćete ga na ovaj način neutralisati. Ako slučajno imate nevenovu mast, upotrijebite je jer će ona uticati na smanjenje otoka.

Smatra se da je na pčelinji otrov alergično dva odsto stanovništva.

Pčelinji otrov je pčelinji proizvod koji se koristi u medicine. Veoma je efikasno sredstvo za liječenje više bolesti. Međutim, ne preporučuje se pustiti pčele da nekontrolisano ubadaju oboljelo mjesto. Liječenje pčelinjim otrovom je stručan posao i takve terapije  mogu davati samo stručna lica.