Iz Saveza udruženja pčelara Republike Srpske

Kod predsjednika

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik primio je 28. marta o. g. predstavnike Saveza udruženja pčelara Republike Srpske. Pored Radivoja Maksimovića, predsjednika Saveza udruženja pčelara Republike Srpske, razgovorima koji su ovom prilikom vođeni prisustvovali su Obrad Ninković i Đorđe Gudelj.

Informišući predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o aktuelnim pitanjima pčelarskog sektora u Republici Srpskoj, Radivoje Maksimović, presjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske,  poseban akcenat je stavio na uključivanje asocijacije pčelara Republike Srpske u Apimondiu – Svjetsku pčelarsku organizaciju. Na taj način Savez udruženja pčelara Republike Srpske  je stekao svjetsku afirmaciju i uključio se u savremena događanja u svjetkom pčelarstvu.  Predsjednik Maksimović je upoznao predsjednika Republike o svim aktivnostima Saveza u protekom periodu, ali i o planu i programu rada u narednom vremenskom periodu.

Predsjednik Dodik je pohvalio rad Saveza udruženja pčelara Republike Srpske obećavši maksimalnu podršku za sve prezentovane planirane aktivnosti. Opšta ocjena i zajednički stav je da Republika Srpska ima dobre potencijale za razvoj pčelarstva i da treba jačati kapacitete uz kontinuirano povećanje broja pčelara i pčelinjih društava. Naglašeno je, takođe, da se mora voditi računa o kvalitetu i kvantitetu pčelinjih proizvoda.

Ocijenjeno je da se ubuduće mora poklanjati odgovarajuća pažnja komercijalnim pčelarima i da u strategiji razvoja pčelarskog sektora izgradnja pčelarskih centara, poput onog koji se gradi u Trebinju, treba da bude u centru pažnje. Na taj način stvorili bi se uslovi za organizovani otkup,  doradu i pakovanje meda pa u perspektivi i za prodaju tržnih viškova na stranom tržištu. Sve bi to moglo ubrzati razvoj ruralnih sredina i povećati zaposlenost, prije svega, mladih ljudi na selu.