Preuzeto sa www.capital.ba

Radivoje Maksimović

Izgradnjom savremenog regionalnog pčelarskog centra u Petrovom polju u Trebinju pčelarstvo u Hercegovini postaće prepoznatljivo ne samo na prostoru BiH, već i u regionu, rekao je predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske Radivoje Maksimović.

On je napomenuo da je za završetak prve faze projekta nedostojalo oko 150.000 KM, ali da će Centar biti završen u narednih nekoliko mjeseci i zahvaljujući finansijskoj podršci predsjednika Srpske Milorada Dodika, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i opštine Trebinje.

“Izgradnjom regionalnog centra, pčelari istočne Hercegovine dobiće jedan objekat koji će ispunjavati sve uslove predviđene svjetskim standardima i omogućiće izvoz meda u zemlje EU tako da će pčelarstvo ove regije postati prepoznatljivo na širim prostorima”, dodao je Maksimović, ističući da je cilj i zaštititi hercegovački med, odnosno brendirati pčelinje proizvode.

Maksimović je naveo da je do sada izgrađen dio objekta u kojem je smješten muzej pčelarstva, degustaciona sala i sala za sastanke, te da su u toku završini radovi na dijelu objekta za proizvodnju voska, pogača i otkupa meda.

Prema njegovim riječima, oprema iz pčelarske zadruge “Žalfija” Trebinje biće preseljena u novoizgrađeni Centar, obezbijeđen je dio nove opreme, a planirano je da se ove godine počne i sa otkupom meda.

“Drugu fazu projekta, čiji će radovi naknadno početi, podrazumijeva izgradnju još jednog sprata i potkrovlja u kojem će biti smještena laboratorija, kancelarija i muzej pčelarskih proizvoda”, kaže Maksimović.

On je najavio da će svečanost povodom završetka prve faze izgradnje regionalnog pčelarskog centra biti organizovana 19. avgusta, kada će biti organizovana međunarodna manifestacija “Medfest – Trebinje” kojem će, kako je rekao, prisustvovati eminentni stručnjaci pčalarstva iz zemlje i inostranstva.

Maksimović je podsjetio da je pčelarska zadruga “Žalfija” Trebinje, koja je nosilac cijelog projekta, svakim danom sve prepozantljivija u zemlji i inostranstvu, napominjući da trenutno ima 63 zadrugara, pet stalno zaposlenih radnika i deset sezonaca, a da će se otvaranjem Centra biti stvoreni uslovi za zaposlenje još toliko radnika.

Ukupna vrijednost ovog jedinstvenog objekta u BiH je oko dva miliona maraka, a dio finansijskih sredstava obezbijeđen je uz pomoć italijanske nevladine organizacije “Oxfama” i projekta USAID “Farma”.

Oko 1.500 pčelara sa područja istočne Hercegovine sa svojih četrdesetak hiljada pčelinjih društava u prosjeku u posljednjih pet godina proizvedu oko 400 tona visokokvalitetnog meda, koji su do sada plasirali na području Srbije i BiH, a prema najavama, stvaraju se uslovi da se uskoro izvozi i za zemlje EU. Srna