Romanijska regija

Slaviša Knežević

Među četiri udruženja pčelara na području Romanijske regije najveće je “Glasinac” iz Sokoca sa 101 članom. Drugo po veličini je Udruženje pčelara  “Pale” iz istoimenog mjesta, koje ima 59, dok su “Sat” iz Rogatice sa 36 i “Roj” iz Istočne Ilidže sa 28 članova znatno malobojnija. Ukupno, dakle, na regiji ima 224 pčelara u udruženjima pčelara. Oni imaju oko 4.000 košnica.

– Kada je o ovogodišnjoj pčelinjoj paši riječ, procjenjujemo da je prosječan prinos po košnici iznosio 12 kilograma po hektaru. Tako je ukupan prinos meda na području naše regije dostigao 48 tona meda, pretežno livadskog – informisao nas je Slaviša Knežević, član Upravnog odbora Saveza udruženja pčelara Republike Srpske sa područja Romanijske regije.

Udruženje pčelara “Glasinac” Sokolac organizovalo je I ove godine tradicionalnu manifestaciju “Romanijski dani meda i ljekovitog bilja” 11. avgusta na Ravnoj Romaniji. Pored pčelara iz Sokoca učestvoavli su i gosti iz Priboja, Arilja i Olova. Nije zapostavljeno ni kontinuirano obrazovanje pčelara. Na predavanju im je govorio istaknuti pčelarski stručnjak prof. dr Mića Mladenović sa Poljoprivrenog fakulteta u Zemunu.

Jedna od izuzetno važnih aktivnosti u 2011. godini bila je preduzimanje mjera za zaštitu geografskog porijekla Romanijskog meda.

– Naše udruženje pčelara ima izuzetno dobru saradnju sa Udruženjem pčelara “Savo Popović” iz Arilja. Upriličili smo dvije uzvratne posjete koje su iskorišćene za promociju udruženja i razmjenu iskustava – kaže Slaviša Knežeić.

Udruženje pčelara “Glasinac” Sokolac obezbijedilo je po 10 kg pogača i lijekove za borbu protiv varoe  članovima koji nisu ostvarili podsticaje po kriterijumima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

I još jedna veoma važna informacija iz “Glasinca”. Ovo udruženje pčelara je završilo pčelarsku kartu na kojoj je upisan svaki pčelinjak na području opštine Sokolac sa brojem košnica. To će morati da učine sva ostala udruženja pčelara u skladu sa odredbama Zakona o pčelarstvu.

A na Palama, takođe, ne sjede skrštenih ruku. Organizovali su stručno predavanje za sve pčelare Romanijske regije, aktivno rade na prikupljanju podataka koji će biti neophodni za izradu fenološke karte i formiranje baze podataka.