Usavršavanje i druženje
  • Savez udruženja pčelara Republike Srpske poklanja posebnu pažnju saradnji sa pčelarskim savezima više zemalja
  • Najintezivnija saradnja je uspostavljena, i uspješno funkcioniše, sa Pčelarskim savezom Slovenije čija iskustva koja se odnose na evropske fondove za sector pčelarstva mogu biti od velike koristi
  • Pčelarski eksperti iz Holandije ponijeli lijepe utiske iz Republike Srpske gdje su pored razgovora sa zvaničnicima obišli neke pčelinjake i udruženja pčelara

Usavršavanje i druženje

Programom rada Saveza udruženja pčelara Republike Srpske za 2011. godinu predivđeno je unapređenje međunarodne saradnje sa savezima pčelara zemalja u okruženju, ali i šire, međunarodnim organizacijama i Apimondijom. Na kraju godine, slobodno se smije reći, angažovanje je bilo obimno, značajno i uspješno.  Ugled Saveza udruženja pčelara Republike Srpske je značajno porastao tako da je obezbijeđena kontinuirana komunikacija sa više pčelarskih saveza, ali i udruženja pčelara  iz Republike Srpske imaju svoje prijatelje, posjećuju se međusobno, učestvuju jedni kod drugih na pčelarskim manifestacijama, razmjenjuju iskustva i sl.

Od Slovenaca se ima šta naučiti

Od posebnog značaja je saradnja Saveza udruženja pčelara Republike Srpske sa Pčelarskim savezom Slovenije. Organizovana su dva studijska putovanja u Sloveniju. Naši pčelari su se na licu mjesta upoznali sa pčelarstvom ove zemlje, a predstavnici dva pčelarska saveza su vodili sadržajne razgovore o mogućnostima saradnje.

Slovenci  su oba puta uzvratili posjete. Bili su gosti Banja Luke i Trebinja, a predvodio ih je gospodin Boštjan Noč, predsjednik Pčelarskog saveza Slovenije. Na tipično hercegovačkom pčelinjaku Save Ljubibratića, uglednog trebinjskog pčelara, potvrdilo se da “i mi konja za trku imamo”. Slovencima je u prijatnoj uspomeni ostala posjeta Hercegovačkom muzeju, Manastiru Tvrdoš i Turističkoj organizaciji Trebinje. Posjetili su i Pčelarsku zadrugu “Žalfija” i razgledali objekte ove zadruge u izgradnji. Na kraju su posjetili i pčelinjak mladog ljubinjskog pčelara Spase Popare.

Pčelarstvo Slovenije je primjerno organizovano i tamo sve funkcioniše besprijekorno. Iznoseći svoje utiske sa putovanja po Slovenije jedan od putnika Radovan Stevanović, predsjednik Udruženja pčelara “Bagrem” iz Zvornika, nam je rekao:

– Dva puta sam putovao u Sloveniju u organizaciji Saveza udruženja pželara Republike Srpske. Oduševljen sam onim što sam tamo vidio. Slovenačko pčelarstvo je za nas savršenstvo kojem trebamo težiti. Tamo treba da idemo i da se učimo savremenom pčelarenju. Na svom pčelinjaku sam oplemenio svoja pčelinja društava maticama iz Slovenije, koje su oplođene na nadmorskoj visini od 800 metara. Njihove matice su se izvanredno pokazale u našim uslovima, na nadmorskoj visini od 400 do 500 metara nadmorske visine. I Slovenci i mi pčelarimo isključivo  sa kranjskom pčelom, koja je zaštićena i u Sloveniji i na našim prostorima. To je razlog više da sarađujemo sa slovenačkim pčelarima.

U svim kontaktima između slovenaških i pčelara Republike Srpske posebnu pažnju privlačilo je sagledavanje  slovenačkih iskustava vezanih za pristupanje Evropskoj uniji i korištenje sredstava iz predpristupnih fondova za sektor pčelarstva.

Eksperti iz Holandije bili naši gosti

Koncem godine (2011) Savez udruženja pčelara  Republike Srpske bio je domaćin pčelarskim ekspertima iz Holandije. Oni su obišli pčelinjake Dragoljuba Vujkovića iz Omarske, Milorada Čeka iz Banja Luke  i Zorana Bojića iz Slatine, vodili su razgovore sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske,  Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata, Poljoprivrednog fakulteta Banja Luka, Instituta za zaštitu zdravlja Republike Srpske i Veterinarskog institute “Dr Vaso Butozan”, a posjetili su i udruženja pčelara u Prnjavoru i Derventi.  Kako nas je informisao Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske, značajnu pomoć u realizacije ove posjete pružio je Savez pčelara Unsko-sanskog kantona na čelu sa predsjednikom Sulejmanom Alijagićem.

Dobri odnosi su uspostavljeni sa pčelarskim savezima  Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Albanije. Svakako valja naglasiti da neka udruženja pčelara iz Republike Srpske imaju tradicionalno dobre odnose sa udruženjima pčelara iz susjednih zemalja, kao na primjer pčelari Omarske sa pčelarima Valjeva, pčelari Sokoca sa pčelarima Arilja i dr.

Savez udruženja pčelara Republike Srpske  je, kao što je poznato, punopravni članovi Apimondije. Na posljednjem kongresu u Buenos Airesu učestvovali su Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza, i mr Violete Santrač, naučni radnik iz Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan” iz Banja Luke.

S pravom se treba nadati da će uspješna saradnja na međunarodnom planu biti nastavljena i u 2012. godini.