Dragomir Vujković

Potkozarska regija

Dragomir Vujković

Pčelari Podkozarske regije će zapamtiti 2011. godinu kao izuzetno lošu. Prosječni prinosi meda po košnici kretali su se između osam i deset kilograma. Pitanje je u kakvom stanju će pčelinja društva izaći iz ovogodišnje zime. Strahuje se da bi moglo biti ozbiljnijih gubitaka. Jer, po posljednjim informacijama, koje nam je prenio Dragomir Vujković, predsjednik Udruženja pčelara “Omarska” i član Upravnog odbora Saveza udruženja pčelara Republike Srpske, kod nekih pčelara već u oktobru i novembru zabilježeni su veliki gubici.

Zanimljiva informacija stigla je iz Udruženja pčelara “Pčele Bilje” iz Nove Topole u opštini Gradiška. Ovo udruženje je preko šumskog gazdinstva u Gradiškoj nabavilo 2.500 sadnica selekcionisanog mađarskog bagrema i podijelilo ih pčelarima.

Sajamsko – izložbene aktivnosti su bile  i u ovoj godini.

  • U Prijedoru su sredinom septembra održani “Dani meda”. Organizator je bila lokalna zajednica sa tri udruženja pčelara, koliko ih ima u ovoj opštini. Bila su 24 izlagača iz nekoliko gradova Republike Srpske i Unsko Sanskog kantona FBiH. Veliku pomoć za organizaciju ove manifestacije pružila je Administrativna služba opštine Prijedor.
  • Udruženje pčelara “Novi Grad” u saradnji sa lokalnom zajednicom organizovalo je od 30. septembra do 2. oktobra o. g. manifestaciju “Dani pčelarstva, voćarstva i našeg sela”. Učestvovalo je tridesetak izlagača iz Republike Srpske i Unsko – Sanskog kantona.
  • Udruženje pčelara iz Omarske organizovalo je uz finansijsku podršku Administrativne službe opštine Prijedor posjetu 48 pčelara Sajmu pčelarstva “Tašmajdan 2011” u Beogradu.