Praćanje i ocjenjivanje gubitaka u pčelarstvu

Veterinarski institut “Dr Vaso Butozan” iz Banja Luke već četiri godine je uključen u praćenje i ocjenjivanje gubitaka u pčelarstvu u okviru svjetski poznatog projekta koji se zove COLOSS. Živimo u vremenu kada gubici pčelinjih društava predstavljaju još nedovoljno razjašnjeno pitanje i pored velikog angažovanja struke i nauke na svim meridijanima ovog našeg globusa.

Od velikog je značaja da što veći broj pčelara popuni upitnike. Jer, to je, prije svega, u njihovom interesu.

Kako nas je informisala mr Violeta Santrač, koja je na ovom poslu najdirektnije angažovana u Veterinarskom institutu “Dr Vaso Butozan”, upitnici će se obrađivati (svi zajedno) do 15. maja, kada se statistički obrađeni podaci moraju  poslati u COLLOSS WG1 protokol na osnovu čega se vrši centralizovana obrada podataka za sve zemlje koje će i ove godine popunjavati upitnik.

Ispunjene upitnike treba slati elektronski na violeta.santrac@virsvb.com ili poštom na Veterinarski institut, ovako:

Anketa za

Violeta Santrač

JU Veterinarski institut Republike Srpske

“Dr Vaso Butozan”

Branka Radičevića 18.

78000 BANJA LUKA

A evo i upitnika Upitnik-COLOSS-2012 Zavrsna verzija

– Kada je posljednji rok da se upitnici dostave? – pitali smo mr Violetu Santrač.

– Neki pčelari upitnik popune i pošalju nakon završenog proljetnog pregleda pčelinjaka, što je kod nas obično do 15. marta ili malo kasnije na pčelinjacima brdsko-planinskih područja. Ali, svi imaju dovoljno vremena da upitnik pošalju najkasnije do 30. aprila 2012. godine – glasio je njen odgovor.