Sa skupštine

Sjednica Skupštine Saveza udruženja pčelara Republike Srpske u Petrovu

Sa skupštine

U subotu 10. marta u Petrovu je održana sjednica Skupštine Saveza udruženja pčelara Republike Srpske. Ovoj sjednici prethodio je sastanak Upravnog odbora, koji je bio u funkciji priprema skupštinskog zasjedanja.

Na sjednici Skupštine, kojoj je predsjedavao predsjednik Obrad Ninković, usvojen je Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj za proteklu godinu, Odluka o visini članarine u 2012. godini te Program rada i Finansijski plan za 2012. godinu. U raspravi koja je vođena o ovim dokumentima delegati su pokrenuli čitav niz aktuelnih pitanja iz oblasti pčelarskog sektora.

U uvodnom izlaganju o Izvještaju o radu Saveza za 2011. godinu predsjednik Saveza Radivoje Maksimović je naglasio da su u prošloj godini obavljeni ili započeti veoma važni poslovi. O tome smo opširnije pisali u najavi sjednice Skupštine.

Učestvujući u raspravi Marinko Bjelobrk, predsjednik Ekološko pčelarskog udruženja “Pčele bilje”  iz Gradiške, se založio za efikasnije mjere za suzbijanje prometa falsifikovanog meda. On je iznio podatak da je opština Gradiška izdvojila 10.000 konvertibilnih maraka za uzorkovanje meda. Po njegovim riječima treba nastaviti aktivnosti na zaštiti geografskog porijekla meda.

Delegat iz Šamca  se založio za više sistema u uzorkovanju meda koji se šalje na analizu kvaliteta, kako bi se pod lupom laboratorije Instituta za javno zdravlje našlo što više uzoraka  iz trgovine i sa pijaca. Na ovom poslu Savez mora imati koordinaciju sa inspekcijskim organima. Delegat iz Istočnog Sarajeva je aktuelizirao pitanje popusta pri registraciji kamiona za transport košnica.

Dobra posjećenost

Izvještaj o radu Nadzornog odbora i pregledu finansijskog poslovanja u 2011. godini podnio je predsjednik Nadornog odbora Slavko Savić iz Mrkonjić Grada. Prošle godine ukupni prihod Saveza iznosio je neznatno iznad 50.000 konvertibilnih maraka. S obzirom da je  Nadzorni odbor ocijenio da  u finansijskom poslovanju nije bilo propusta, Izvještaj je usvojen jednoglasno.

Dosta pažnje i rasprave izazvao je prijedlog Odluke o visini člnarine u 2012. godini. Delegati su imali suprostavljena mišljenja i prijedloge, a u raspravi su učestvovali Marinko Bjelobrk iz Gradiške, Budimir Gavrić iz Bijeljine, Nenad Kanostrevac iz Rogatice, Milorad Čeko iz Banja Luke, Luka Šljivić iz Broda, Novak Đurić iz Bijeljine, Dragiša Kovačević iz Sokoca, Marko Jović iz Lopara, Biljana Mitrović iz Prnjavora, Goran Merčep iz Dervente, Ranko Marčinković iz Srpca, te delegate iz Šamca, Zvornika, Višegrada, Bileće… Na kraju je većinom glasova donijeta odluka da u 2012. godini udruženja pčelara plaćaju članarinu u visini od 20 konvertibilnih marka za svakog člana koji je ostavrio pravo na novčane podsticaje ili je ispunio uslove za ostvarivanje toga prava i 5 konvertibilnih maraka za svakog člana koji nije imao pravo na podsticaje. Članarina se treba uplatiti do 30. juna, a prema stanju članstva na dan 31. maja. Za članove koji su članstvo stekli poslije 1. juna uplata se ima izvšiti do kraja godine.

Potom je usvojen FInansijski plan, kojim su predviđeni prihodi i rashodi u visini od 94.500 konvertibilnih maraka. Ovim dokumentom predviđeni su prihodi od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u visini od 30.000 konvertibilnih maraka, zatim prihodi od donacija nevladinih organizacija u visini od 25.000 konvertibilnih maraka, a prihod od članarina planiran je u visini od 39.500 konvertibilnih maraka. Pored operativnih rashoda predviđena su sredstva za izradu i štampanje kataloga o pčelarstu Republike Srpske na srpskom i engleskom jeziku, organizovanje studijskog putovanja, brendiranje pčelinjih proizvoda, stručna predavanja, organizovanje škola pčelarstva, nabavku računarske opreme i dr.

Delegati su usvojili Program rada Saveza udruženja pčelara Republike Srpske za 2012. godinu.     Imajući u vidu poseban značaj ovog documenta isti ćemo objaviti u izvornoj formi u najskorije vrijeme.

Predstavnici Saveza udruženja pčelara Republike Srpske najsrdačnije su se zahvalili Nebojši Andriću, predsjedniku Udruženja pčelara “Petrovo” iz Petrova, na velikom doprinosu za uspješnu organizaciju ovog pčelarskog skupa.