Sa konferencije

Iz Saveza udruženja pčelara Republike Srpske

Sa konferencije

U Rimu je od 20. do 24. februara o. g. održana Četvrta konferencija udruženja poljoprivrednika iz cijelog svijeta. Organizator je bio IFAD – Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede. Na ovom skupu učestvovala su samo najbolje organizovana udruženja i zadruge. Poziv je dobio i Savez udruženja pčelara Republike Srpske, što je izuzetna potvrda našeg ugleda na širem planu. Iz Federacije Bosne i Hercegovine prisustvovali su predstavnici Pčelarske zadruge „Apimed“ iz Sanskog Mosta.

Savez udruženja pčelara Republike Srpske predstavljao je predsjednik Radovoje Maksimović. Po njegovim riječima u Rimu se raspravljalo o mogućnostima podrške pčelarskom sektoru Republike Srpske kroz projekte IFAD-a, koje implementira Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske preko Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata kao i o direktnoj podršci IFAD-a kroz program grantova. Očekuje se da će u narednom periodu IFAD biti itekako uključen u projekte unapređenja pčelarskog sektora Republike Srpske.

Radivoje Maksimović

Predsjednik Maksimović je i ovaj međunarodni skup iskoristio za razmjenu iskustava i bilateralne susrete sa predstavnicima pčelarskih saveza drugih zemalja. U tim kontaktima došlo se do saznanja da je prošla godina bila izuizetno teška za pčelarstvo u većini mediteranskih i drugih zemalja na jugu Evrope. Uzimljavanje pčelinjih društava nije moglo da se obavi kvalitetno tako da će najvjerovatnije biri visok procenat stradanja pčelinjih društava.