Mr Goran Mirjanić

Poslije Osmog međunarodnog pčelarskog sajma u Gudovcu

Mr Goran Mirjanić

Na 8. međunarodnom pčelarskom sajmu u Gudovcu neki izlagači izvan Republike Hrvatske imali su neočekivanih neprijatnosti. O tome nam piše mr Goran Mirjanić iz Gradiške. Njegovo pismo objavljujemo u cijelosti:

Poštovani g-dine Rogulja, dragi prijatelji pčelari Republike Hrvatske,

obraćam Vam se želeći da malo preciznije pojasnim za mene i druge izlagače 8. MEĐUNARODNOG pčelarskog sajma u Gudovcu izvan Republike Hrvatske (BiH i Republika Srbija) neugodnosti koje smo doživjeli u subotu 04.2.2012. god.

Prvo, ovim putem želim i Vama i pčelarima Republike Hrvatske, učesnicima i posjetiocima 8. MEĐUNARODNOG pčelarskog sajma u Gudovcu da se, u ime gore navedenih, iskreno zahvalim na gostoprimstvu, drugarskom i domaćinskom odnosu prema nama, učesnicima ovog sajma. Tople riječi, riječi podrške, a sa druge strane i ogorčenosti, od vas podstrek su nam da istrajemo u borbi za pravednu i poštenu igru na vašem, našem i tržištu trećih zemalja.

Drugo, želim da istaknem da su gospoda iz državnog inspektorata bili izuzetno korektni i profesionalni, i bez obzira na neprijatnu situaciju, iskreno im se zahvaljujem na ovakvom odnosu.

Treće, naša greška, zbog čega smo i kažnjeni je što smo na sajamskom prostoru trgovali i radili kao strani državljani i kao firme pravno ne registrovane u Republici Hrvatskoj. Ovo nemam, govorim u ime svoje firme Košnica d. o. o. Gradiška BiH, kome zamjeriti što se pravedno zakon primjenjuje na prostoru jedne države. Međutim, u isto vrijeme, smatram da  smo od strane organizacionog tijela – Bjelovarski sajam Gudovac trebali i morali biti obaviješteni o uslovima učešća na sajmu, kako bismo iste u potpunosti ispunili i regularno učestvovali na ovoj manifestaciji. Ovo pišem, poslije 6 godina učešća na sajmu i pisanja jedne te iste prijave za učešće, koja se nije bitnije mijenjala od prve koju smo slali u Bjelovar. Ovim želim da istaknem činjenicu da koliko smo sami krivi za ovaj nemili događaj, toliko krivicu snose i odgovorni Bjelovarskog sajma, što nas nisu na vrijeme obavijestili o izmjenama Zakona o strancima, Zakona o radu i sl., koje su nastupile u proteklom periodu. Takođe, ako se znalo da strani državljani i strane neregistrovane firme u Republici Hrvatskoj ne smiju poslovati bez adekvatne dokumentacije, čudno je da su prijave za učešće na pčelarski sajam primane, a da pri tome ništa nije poduzimano da se taj problem riješi u proteklom periodu (za nas iz Košnice d. o. o. Gradiška – posljednih 6 godina).

Četvrto, javnosti, objelodanjujem da je moja firma prilikom legalnog ulaska robe u Republiku Hrvatsku u petak 03.2.2012. godine uplatila ukupan iznos carine i PDV-a u iznosu od cca 27.000,00 kn i da je sva roba legalnog porijekla. Samo na takav način smo spremni da se takmičimo na svakom tržištu, pa i vašem, s obzirom da smo obilježeni da se bavimo sivom ekonomijom i sl. S druge strane, ovo je jedini ispravan put kako da sačuvamo ugled naše firme, koji je došao djelimično u pitanje ovom situacijom.

I peto, u marketingu se često iznosi floskula da I DOBRA KONTRA REKLAMA MOŽE BITI I DOBRA REKLAMA. Znajući da preko Save imamo dosta prijatelja i da smo se uvijek lijepo osjećali u vašem društvu, da će naše jedinstvo na pčelarskom i drugim poljima opstati, nadamo se da ovakvih neugodnih situacija više nikada neće biti i da će se naše druženje nastaviti i ubuduće.

U to ime, još jednom vam se svima najtoplije zahvaljujem na podršci i toplim riječima, sa željom da se i dogodine vidimo u Gudovcu, na 9. MEĐUNARODNOM pčelarskom sajmu 2013.

S poštovanjem,

mr Goran Mirjanić, Košnica d. o. o. Gradiška

Republika Srpska, BiH