Trebinje

Iz naših pčelarskih zadruga

Trebinje

Pčelarska zadruga “Žalfija” iz Trebinja je kontinuirano u funkciji unapređenja pčelarskog sektora Hercegovine. Osnovali su je ovdašnji pčelari sa ciljem da imaju privredni subjekt  preko kojeg će obavljati razne poslovne transakcije, koje sami i usitnjeni nisu u mogućnosti uspješno realizovati. U dugom spisku djelatnosti, kojim se zadruga bavi, na prvom mjestu je uzgoj pčela, proizvodnja meda i pčelinjeg voska. Ali, i svi drugi poslovi vezani za prometa roba bitnih za pčelarstvo. Tu se, prije svega, misli na proizvodnju satnih osnova, proizvodnju pogača, proizvodnju i pakovanje čuvenog hercegovačkog meda, promet reprodukcionih materijala i lijekova za pčelarstvo, prodaju matica, pospješivanje dobre pčelarske prakse i edukaciju pčelara, izradu  biznis planova i softvera za pčelarstvo…

Zadruga ima najsavremeniju opremu za proizvodnju prihrane za pčele (pogače) koje se proizvode po jedinstvenoj recepturi svjetske pčelarske organizacije Apimondije, odnosno njenog predsjednika gospodina Gilles Rattja. Zadruga proizvodi oko 300 tona pogača godišnje. One se prodaju po izuzyetno povoljnim cijenama. Nadalje, raspolaže i sa najsavremenijom opremom za preradu voska, uz sterilizaciju na 130 stepeni Celzijusa i izradu satnih osnova svih dimenzija.

– Pogače su prilagođene organima za varenje pčela, za čiji unos i razlaganje pčela troši najmanje enerije u svom metabolizmu. Za sve naše proizvode vršimo testiranje na pčelinjacima naših članova, a zdravstvenu, mikrobiološku i veterinarsku kontrolu u nadležnim veterinarskim i zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini. Svakako treba naglasiti da se proizvodnja odvija u objektu registrovanom za poslove skladištenja, prometa, izvoza, punjenja i pakovanja proizvoda životinjskog porijekla – ističu u  “Žalfiji”.

Cilj zadruge je da stalno povećava obim proizvodnje. Koncem jula 2010. godine ona je zaključila ugovor o izvođenju građevisnkih radova na administrativno-poslovnom centru površine oko 2.000 kvadratnih metara. Izgradnjom ovog  funkcionalnog objekta dobiće se degustaciona sala, laboratorija za lijekove, laboratorija za bolesti pčela, laboratorija za med, prostor za edukaciju, prostor za veterinara, proizvodnju prihrane za pčele, prostor za preradu voska, prostor za otkup meda i dr. Izgradnja ovog  centra rezultat je uspješne saradnje OXFAM-a Italija, USAID-a Fostering Markets Activity (FARMA) i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

– Izgradnjom ovog objekta doprinijet će se boljem regionalnom uvezivanju pčelara iz Hrvatske, Crne Gore, Italije i Albanije. Naša zadruga bi trebala postati centar te regionalne saradnje, a med koji je nadaleko poznat po svom kvalitetu, trebao bi postati izvozni brend, jer se proizvodi od ljekovitog bilja, koje raste na prostorima Hercegovine, poput vrijeska, žalfije, zanovijeta, majčine dušice, kupine, bijele djeteline i sl. Otvaranjem ovog objekta otvoriće se, svakako, mogućnost za proširenje djelatnosti zadruge, kao i za zapošljavanje većeg broja lica – kažu u Pčelarskoj zadruzi “Žalfija” iz Trebinja.