Lijeska

Cvjeta već u februaru

Lijeska

Februar je zimski mjesec, ali nije nikakvo iznenađenje ako bude nekoliko lijepih sunčanih dana. Pčele ih koriste da se oslobode ostataka hrane nakupljenih tokom zime. Ako su smještene na pogodnom mjestu, pčele mogu da unesu i nešto cvjetnog praha, kojeg zna biti u prirodi.

Nekoliko biljki cvjeta veoma rano (visibaba, crnjuša, crna jova…), a značajem se kao pčelinja paša posebno izdvaja lijeska (Colylu Avellana L.). To je veliki šib sa cvjetovima u obliku rese. Izuzetno je značajna za pčele zbog polenovog praha. Stručnjaci tvrde da u jednom cvijetu jabuke ima 100.000 polenovih zrnaca, u cvijetu lješnika milion, a u lijeski čak četiri miliona polenovih zrnaca. Ovi podaci najbolje ilustruju o kakvoj se pčelinjoj paši radi. A posebna je priča što se pojavljuje na samom početku proljeća kada druge biljke ne cvjetaju. Najvažnije je da, kada lijeska cvjeta, bude bar neki lijep dan. Pčele će ga sigurno iskorisiti da posjete medonosne rese što je veoma važno za proljetni razvoj legla pa bi pčelari trebali mnogo više pažnje da posvete ovom drvetu kada sade medonosne biljke.

Lijeska je dosta rasprostranjena u našim šumama. Ponekad grm izraste do sedam metara visine, a drvo čak i do deset metara. Zanimljivo je da cvjeta prije listanja, a cvjetanje obično traje šest-sedam dana. S obzirom da daje obilje prvog cvjetnog praha sa oko 30 odsto bjelančevina dragocjenih za ishranu pčelinjih larvi, dragocjena je pčelinja paša.