Za vašu biblioteku

Nove knjige

Za vašu biblioteku

Poslije dobro primljene prve knjige Rajka Radivojca, uglednog pčelara i aktuelnog predsjednika Udruženja pčelara “Prva pčela” iz Prijedora, po naslovom “Pčelarstvo – ilustrovani priručnik za početnike” pred sudom čitalaca našla se i druga knjiga istog autora “Pčelarstvo – ilustrovani priručnik za napredne pčelare”. Ova druga, ne samo što je obimnija, nego je pisana nadahnuto i s ljubavlju, ali znalački, egzaktno i kritički, što joj daje posebnu vrijednost. Sakupljajući i odabirajući sakupljena iskustva  autor kao da je sakupljao kamenčiće od kojih je stvorio prekrasan mozaik.

Čitajući ovu knjigu, već poslije prvog poglavlja, stiče se utisak kao kada se toči nektar, kaplju riječi i stapaju se u  jasne rečenice, saopštavajući obilno iskustvo. Poput pčele, koja samo njoj znanoj putanji, nepogrešivo stiže do polena i nektara, autor vještinom vrsnog filigrana, veze i prepliće praktične pčelarske savjete. Rajko Radivojac ih vješto raspoređuje poput nepogrešive simetrije saća. Knjiga izvandernim skladom podsjeća na košnicu u kojoj je sve u najboljem skladu, mada sve što u njoj piše nije slatko kao med. Neke konstatacije djeluju opominjujuće i upozoravaju koliko smo zastranili dobrovoljno se udaljavajući od majke prirode. Autor je jasno i glasno ukazao na više primjera loše pčelarske prakse. I to je istina. I to je jedna od vrijednosti ove knjige. U finom preplitanju onoga šta radi čovjek, a šta radi pčela, krije se namjera iskusnog pčelara da saopšti poruku knjige. Ustvari, on opominje koliko se ogrezlo u trci za profitabilnošću koja često zna da imati neugodne posljedice.

Pčele su dar prirode. One u savremenoj ekonomiji imaju svoje mjesto i ulogu. Sigurno je da zaslužuju daleko više pažnje. Prije svega kao čudesni oprašivači i pomoćnici agronomima, apotekarima i dr. To je autor spretno pruvukao “između redova” tako da ona ima i svoju ekonomsku, a istovrmeno i ekološku dimenziju.

Svaki redak u ovoj knjizi sve više ubjeđuje čitaoca da je mora pročitati do kraja, uz napomenu da ona nije da se pročita. Ona je da se pročita i da joj se vraća. U pitanju je, dakle, trajno dobro, knjiga “zelenog pokreta”, kako danas nazivaju udružene borce za prirodne vrijednosti.

Pripremio: P. ILIĆ

************************************************

Citiramo

ŽIVOT, ISKUSTVO…

Tekst koncizan i jasan. Prednost ili mana. Ko me dobro poznaje, vrlo dobro zna da volim duge i detaljne tekstove. Ovde ih nisam našao. Ali nisam ni primetio da ih nema! Zaista do sada nisam naišao na pisca pčelarske literature koji ume ovako da piše. Kratko i jasno. Pre nego što pročitate pasus, rekli bi ste, šta to može da  piše u ovako malo teksta. Kada ga pročitate, zapitate se da li mu je nešto nedostajalo? Ne. Tako je puno rečenog u malo reči. Siguran sam da je razlog tome veština i iskustvo  autora, ali i mnoštvo inspirativnih slika.  Pravi udžbenk za đake, rekao bih. Ne opterećuje mnoštvo podataka, a istovremeno ih nesebično daje, na način koji ja još nisam otkrio. Možda ćete vi uspeti da ga otkrijete? Ako uspete, javite mi. Da tada još jednom pohvalim autora na uspehu da nas zadivi, a da ne znamo kako. Umetnost? Ne. Život. Iskustvo. Ovaj udžbenik treba da prouče andragozi. Naučiće kako se pišu udžbenici. Da zaborave duge redove nepreglednog teksta, gde se čitalac uspava pre kraja starne.

Dr med. Rodoljub Živadinović,

predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije

U DAHU

Rajko Radivojac

Pročitavši u dahu ovaj pčelarski priručnik, autora i mog velikog prijatelja Rajka Radivojca, shvatio sam da imam svakim danom sve više istomišljenika u poglednu gajenja pčela i iskazivanju ljubavi prema ovom korisnom insketu. Stil pisanja, a posebno ilustracije su za svaku pohvalu. Poznavajući Rajka, nisam se mogao ničemu drugom ni nadati.

Ova knjiga će poslužiti mnogim, već formiranim pčelarima, da dodatno usavrše tehniku pčelarenja, da u priručniku vide ono što nisu imali priliku da vide u praksi i da spokojno, kada krenu kući sa pčelinjaka, budu sigurni da je sve što su uradili na pčelinjaku ispravno…

… Iskreno toplo preporučujem ovu knjigu, dragi pčelari, da je i vi u „cugu“ pročitate, odvojite malo slobodnog vremena u zimskom ugođaju i zadovoljno, dopunjenog znanja, dočekajte prve proljećne radove na pčelinjaku.

Mr Goran Mirjanić,

Poljoprivredni fakultet Banja Luka

ISKUSTVA

Sadržaju ove knjige autor je posvetio veliki značaj, koristeći se sopstvenim iskustvom te, iskustvima uspješnih pčelara bližeg i šireg okruženja iznoseći kako treba i valja raditi, a ne stideći se da iznese i loše primjere pčelarenja.

Mislim da će biti mišljanja pojedinih čitalaca, da se neka materija iz ove knjige zna i da se ponavlja, ali ja smatram da to ponavljanje nikom neće štetiti. Naprotiv.

Autor se nije stidio koristiti ni drugu literaturu pri čemu je sa uvažavanjem navodio naziv literature i njenog autora.

U priručniku mi se dopalo i to što je autor sa svakim čitaocem, na neki poseban način, prisutan u čitanju i pomaže oko pojašnjenja.

Radovan Kečan,

pčelar iz Prijedora

*************************************************************

Knjigu „Pčelarstvo – ilustrovani priručnik za napredne pčelare“ možete poručiti na telefon 052 327 029 ili E-mail: radivojac@hotmail.com

Cijena KM 15,00 plus troškovi poštarine (za BiH, Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Makedoniju), a evra 15,00 (za Evropsku uniju i svijet)