Goran Merćep

Novosti iz dobojske regije donosi Goran Merćep

Goran Merćep

Na području Dobojske regije podsticaje je ostvario 321 pčelar i to za 27.933 košnice. Regija pokriva opštine Doboj, Teslić, Derventa, Brod, Modriča, Petrovo, Šamac, Pelagićevo i Donji Žabar. U svim ovim opštinama rade udruženja pčelara i sva su članovi Saveza udruženja pčelara Republike Srpske. Pored redovnih aktivnosti, sastanaka upravnih odbora i redovnih sjednica skupština na kojima se podnose izvještaji o radu i troškovima, planiraju se dalje aktivnosti itd, dva su  imala izborne sjednice skupština na kojima su izabrani novi ljudi u rukovodstvo – “Bagrem” Modriča i “Lipa” Derventa. Formirana su i dva nova udruženja pčelara – “Donji Žabar” u istoimenoj opštini i “Zlatna pčela” u Derventi. Udruženje “Zlatna pčela” organizovalo je druženje na pčelinjaku kod jednog od svojih članova.

Sva udruženja odazvala su se na sve aktivnosti koje je sprovodio Savez udruženja pčelara Republike Srpske, od učešća na sjednici Skupštine Saveza, na kojoj je izabran novi delegat iz regije u Upravni odbor, preko kontrole meda, kontrole broja košnica i učešća u snimanju filma o pčelarstvu u Republici Srpskoj, studijskog putovanja u Sloveniju, pa do dočeka uglednih gostiju iz Holandije u Udruženju pčelara “Lipa” u Derventi. Osim toga, davanjem primjedbi i sugestija pčelari naše regije uzeli su učešće i u izradi pravilnika o evidenciji pčelinjaka.

Na lokalnom nivou pčelari su takođe bili aktivni. Sve je više sluha kod organa lokalnih uprava, a i vlastitim sredstvima i zalaganjem uspijevaju pokrenuti razne akcije za unapređenje pčelarstva u svojim opštinama.

Navodimo samo dio aktivnosti nekih od udruženja naše regije.

Udruženje pčelara “Vučjak” Brod je organizovao predavanje prof. dr Miće Mladenovića i dva predavanja mr Gorana Mirjanića, od kojih je jedno bilo praktično na pčelinjaku. U saradnji sa Boračkom organizacijom zaposlili su 10 nezaposlenih demobilisanih boraca sa kompletom od po pet košnica. Pokrenuta je sadnja medonosnog bilja sofore. Uspješno funkcioniše saradnja sa lokalnim medijima na promociji pčelarstva i upotrebe meda kao zdrave hrane.

Opštinski podsticaj za pčelare u visini od pet konvertibilnih maraka i to od pet do 100 pčelinjih društava obezbijedilo je Udruženje pčelara “Maja” iz Pelagićeva. Ovo udruženje je organizovalo posjetu Državnom sajmu u Beogradu, sjetvu heljde na pet hektara, podjelu 150 sadnica sofore pčelarima, predavanje mr Gorana Mirjanića  učešće na sajmu meda u Šamcu.

A u Modriči Udruženje pčelara “Bagrem” je obezbijedilo opštinski podsticaj za pčelare u visini od tri konvertibilne marke po pčelinjem društvu za pčelare koji imaju  30 i više društava. U ovom gradu pčelari su organizovali izložbu meda u okviru Sajma privrede, predavanje mr Violete Santrač o američkoj truleži te tri predavanja mr Gorana Mirjanića od kojih je jedno bilo praktično na pčelinjaku. Organizovana je i posjeta Sajmu pčelarstva “Tašmajdan 2011” u Beogradu.

Udruženje pčelara “Lipa” iz Dervente dalo je doprinos aktivnom inicijativom u organizovanju na nivou regije i poboljšanju odnosa i cjelokupnom učešću naše regije u radu Saveza i međusobne komunikacije sa organima Saveza. Dobilo je prostorije, pokrenulo akciju zaštite šuma i medonosnog biqa i organizovalo dva predavanja mr Gorana Mirjanića. Pčelari ovog udruženja su učestvovali u izradi Strategije razvoja opštine uvrstivši pčelarstvo u taj planski dokumenat kao i u Pravilnik o podsticajima ostvarivši podsticaj na nivou opštine od četiri konvertibilne marke po društvu i to za pčelare koji imaju 50 društava i više. Uspješno su organizovali proslavu desetogodišnjice obnavljanja rada Udruženja. Tom prilikom proglašeni su počasni i zaslužni članovi. Učestvovali su na Sajmu male privrede u Derventi i u organizaciji izložbe zdrave hrane iz ruralnih područja naše opštine. I na kraju, organizovan je doček delegacije iz Holandije uz prezentaciju istorije pčelarstva našeg kraja i rada Udruženja danas.

Vrijedni su bili i u Tesliću gdje je istoimeno udruženje pčelara ostvarilo podsticaj od 10 konvertibilnih maraka za pčelare koji imaju 50 košnica i više.  Oranizovali su predavanje mr Violete Santrač, koja je govorila o bolestima pčela, organizovano su posjetili Novosadski sajam poljoprivrede, radili su na izradi web stranice i spajanju voćarstva i pčelarstva kroz izradu kodeksa ponašanja u primjeni hemijskih sredstava za zaštitu voća.

Udruženje pčelara “Petrovo” organizovalo je predavanje mr Gorana Mirjanića, sa pčelarima iz Gračanice organizovan je zajednički odlazak na Sajam pčelarstva na Tašmajdanu, a organizovalo je i tradicionalno druženje pčelara na Ozrenu.