Vazduh je veoma bitan

Pčelarske teme

Vazduh je veoma bitan

Vlaga je nepoželjna u košnici. Brojni su razlozi za to i suvišno ih je objašnjavati. Da bi se ona izbjegla iskusni pčelari preporučuju da se izvadi jedan okvir iz LR košnica, pa će se u zimu ući sa devet, umjesto sa deset okvira. Prazan prostor koji se na ovaj način dobije je sa svake strane  po oko 18 cm i on će dobro doći za cirkulisanje vazduha. To će obezbijediti da se krajnji okviri sačuvaju od gljivica i truleži.

Kada se obavlja ovaj posao mora se voditi računa da se okviri ne razdvajaju ako u njima ima još nešto preostalog legla, jer je to najvjerovatnije buduće zimsko pčelinje klube.

U proljeće, prilikom prvog pregleda košnica deseti okvir se vraća na svoje mjesto.  Vađenje desetog okvira u vlažnim područjima, ali iz svih nastavaka, osim nukleusa, pokazalo se kao dobro rješenje. Izbjegavaju ga jedino pčelari sa velikim brojem košnica jer u ovo doba godine imaju puno posla, a malo vremena.

– U nekim krajevima krajem avgusta i početkom septembra zna se pojaviti medljika, nekada crnogorična, nekada bjelogorična, a nekada obje. Med od medljike – medljikovac, izvrstan je za ljudsku ishranu, a dobar je i za pčele, jer mu je jak vitaminsko – mineralni sastav. No, baš taj sastav ne pogoduje pčelama za zimsku ishranu, jer ima mnogo nesvaraljivih sastojaka. Ako su zimi pčele u nemogućnosti da izađu  na pročisni izlet, pa to potraje duže od 50 – tak dana, može doći do začepljenja crijeva od tih neprobavljenih sastojaka. Tako dolazi do oboljenja, poslije čega mogu propasti mnoga pčelinja društva, Ovo se često događa u kontinentalnom dijelu zemlje, gdje su temperature niže od 14 stepeni Celzijusa znatno duže nego što pčele mogu izdržati – savjetuju iskusni pčelari.