Mirko Ljepojevic
Mirko Ljepojevic

Mirko Ljepojević (70) iz Dušanova kod Gradiške svakodnevno u svojoj mašinbravarskoj radionici crta skice i ideje pretvara u mašine i alate – njegovi, naizgled jednostavni, izumi itekako pomažu poljoprivrednicima u svakodnevnim poslovima. Za Dušana je naročito bilo posla u septembru i oktobru kada se po polju obavljaju glavni jesenji radovi.

Posljednja mašina koja je izašla iz njegove radionice namijenjena je pčelarima.

– Jedan prijatelj pčelar, požalio se da mnogo vremena utroši spremajući ramove sa medom za vrcanje. Potrebno je svaki ram pregledati i ručno nožem odsjeći sa obje strane voštane poklopce kako bi se med mogao iscijediti. To iziskuje mnogo vremena. Ja sam sada konstruisao mašinu koja se sastoji iz dva tanka noža koje pomjera, lijevo desno, manji motor priključen na akumulator. Ram sa medom gura se između tih noževa određenim kanalicama. Za pet do šest sekundi ram je “otklopljen” i spreman za vrcanje. Nije mi trebalo mnogo vremena da nacrtam i konstruišem ovu jednostavnu mašinu – kaže Mirko.

Neobičnu mašinu Mirko još uvijek testira. Umjesto noževa, planira postaviti tanku žicu, koja će se moći zagrijati. To bi dodatno olakšalo i ubrzalo “otklapanje” ramova.  (Preuzeto iz “BH pčelara”)