Stop falsifikatorima

Vrijedna inicijativa na prostorima Republike Srpske

Stop falsifikatorima

Savez udruženja pčelara Republike Srpske   tokom oktobra mjeseca pokrenuo je široku akciju ispitivanja kvaliteta meda na tržištu RS. Projekat je rađen u saradnji sa Institutom za javno zdrastvo Republike  Srpske, a partner u ovom projektu je i Inspektorat Republike Srpske. Projekat je finasiralo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  RS. Prvi put na prostoru Republike Srpske  pokrenuta je takva aktivnost. Osnovni cilj je  da se ispita kvalitet meda na pijacama, u trgovini i kod pčelara.

– U proteklom periodu ovakvih aktivnosti nije bilo, tako da Savez udruženja pčelara RS smatra da je bilo krajnje vrijeme da se nešto počne raditi  na ispitivanju kvaliteta mrda. Morali smo pokrenuti ovu akciju jer smo imali veliki broj dojava sa terena da se prodaju medovi sumnjivog porijekla. U ovom teškom vremenu potrebno je zaštiti zdravlje stanovništva Republike Srpske  i Bosne i Hercegovine. S druge strane, prodaja meda sumnivog porijekla ugrožava prodaju kvalitetnog meda naših pčelara – kaže Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza uduženja pčelara Republike Srpske.

Ukupno je uzeto 143 uzorka sa cijelog prostora Republike Srpske. Prema ugovoru sa Institutom za javno zdrastvo Republike Srpske rezultati analiza će biti poznati do kraja januara naredne godine. Jedan dio uzoraka meda je poslat u inostranstvo kako bi se uradile specijalne analize.

Savez udruženja pčelara  RS planira da u narednom periodu uradi veći broj sličnih akcija kako bi se stalo u kraj distributerima patvorenog meda.

– Zahvaljujemo se Ministarstvu poljoprivrede RS, Institutu za javno zdrastvo RS i Inspektoratu RS na pruženoj podršci u sprovođenju ove aktivnosti – rekao nam je predsjednik Maksimović.