Novi bilten

Informisanje pčelara  Republike Srpske

Novi bilten

Završen je i već je u štampi “Bilten” Saveza udruženja pčelara Republike Srpske. U najskorije vrijeme pojaviće se pred čitaocima. Kao i prošle godine štampaće se na 20 strana formata A-4 u 2.500 primjeraka. Podijeliće se basplatno svim pčelarima koji su članovi udruženja pčelara u Republici Srpskoj.

– Godinu 2011. mnogi pčelari će zapamtiti kao izuzetno tešku. Pčelinja paša je u mnogim krajevima bila više nego slaba. i najbolji pčelari su ostali praznih kanti. Nadamo se da tako neće biti u 2012. godini – ističe se u uvodniku “Biltena”.

O aktivnostima Saveza udruženja pčelara Republike Srpske u minuloj  i planovima za narednu godinu piše u autorskom tekstu Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza.

Tu je i prilog iz Pčelarske zadruge “Žalfija” iz Trebinja u kojem se akcenat stavlja na izgradnju pčelarskog centra sa brojnim sadržajima. Kada bude završena ova investicija Trebinje će biti regionalni pčelarski centar u kojem će se uvezivati pčelarski sektori Hrvatske, Crne Gore, Italije i Albanije.

Čak dva teksta se odnose na Naučni skup “ApiEcoTech 2012” koji će se održati u Beogradu u drugoj polovini februara iduće godine. U prvom se opširno piše o sadržaju ovom pčelarskog “samita”, a u drugom se prenosi poziv Apimondije za učešće što većeg broja pčelara na ovom simpozijumu.

“Bilten” objavljuje i opširan prilog o međunarodnoj saradnji Saveza udruženja pčelara Republike Srpske u kojem se posebna pažnja poklanja dobrim odnosima sa pčelarskim savezima Slovenije i Holandije.

Tu su, nadalje, i informativni prilozi iz svih pčelarskih regija Republike Srpske. Za “Bilten” govore i pišu Goran Merćep (Dobojska regija), Božo Kakuća (Gornjedrinska regija), dr Novak Đurić (Sembersko-majevička regija), Slaviša Knežević (Romanijska regija), Slavko Stanić (Birčanska regija), Dragomir Vujković (Potkozarska regija), Milorad Čeko (Banjalučka regija) i Blažo Vujević (Hercegovačka regija).

Sigurno je da će pažnju čitalaca privući prilog o ispitivanju kvaliteta i zdravstvene ispravnosti meda koji je pripremila Mirjana Srdić, načelnik Službe za sanitarnu hemiju Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, koja je angažovana na ovom veoma važnom poslu.

Nisu izostali ni stručni prilozi. U tekstu pod naslovom “Nekoliko pokazatelja savremene tehnologije pčelarenja” mr Goran Mirjanić sa Poljoprivrednog fakulteta u Banja Luci piše o: biološkim mjerama borbe protiv štetočina pčele (varoe), nivou rezidua u pčelinjem vosku, kvalitetnoj ishrani pčela i  marketingu u pčelarstvu. Tu je i tekst mr Violete Santrač iz Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan” iz Banja Luke o zapažinjima sa posljednjeg kongresa Apimondije i simpozijuma Međunarodne organizacije za zdravlje životinja koji se organizuje svake treće godine i posvećen je bolestima pčela.

“Bilten” još objavljuje prilog o podsticajima pčelarskom sektoru u 2011. i 2012. godini, zatim o sto  hiljada posjetioca web stranici Udruženja pčelara iz Višegrada, snimanju filma o pčelarstvu Republike Srpske, pripremama za izgradnju pčelarskog doma u Omarskoj, objavljivanju slikovnice “Kako pčela žive” i zanimljivom istraživanju banjalučkog ljekara dr Mirka Ljubenića, koji je utvrdio da od pčelara žive duže samo čobani. U rubrici “Pčelarski vremeplov” je tekst o standardizaciji košnica na čemu je još 1932. godine insistirala Kraljevska banska uprava Vrbaske banovine.