Bagrem zakazao

Iz Udruženja pčelara „Majevička košnica“ u Ugljeviku

Bagrem zakazao

U podmajevičkom kraju, opštini Ugljevik, jasno se razlikuju dvije pčelinje paše. Prva je bagrem, a druga lipa i livada. Ove godine prva paša je podbacila, ali pčelare je, uglavnom, spasila druga paša jer su lipa i livada dobro medile. Bilo je  prilično i šumskog meda, koji je odličnog kvaliteta.  Inače, medovi svih vrsta iz podmajevičkog kraja su veoma kvalitetni. U proljeće nije bilo gubitaka. Međutim, velika suša je itekako uticala na pašu, ali godina ipak nije bila katastrofalna, kao u nekim drugim krajevima Republike Srpske. Bolje su, naravno, prošli pčelari koji primjenjuju sve ono što preporučuje struka i nauka.

Ovim riječima minulu pčelarsku sezonu ocjenjuje Ratko Đurković, sekretar Udruženja pčelara „Majevička košnica“ iz Ugljevika. Po njegovim riječima Udruženje broji 40 članova koji imaju oko 2.650 košnica. Najveći broj njih pčelari LR košnicama, koje su veoma dobre za pčelare amatere i dvomatično pčelarenje. Iako je članarina samo 10 konvertibilnih maraka ovdje je još uvijek veliki broj pčelara mimo udruženja, prema nekim procjenama, njihova brojnost je približna onima koji u svojim džepovima nose članske knjižice „Majevičke košnice“. U godini koja se bliži kraju 18 članova Udruženja je ostvarilo podsticaje iz republičkog budžeta.

Pčele u funkciji unapređenja voćarstva

– Sa voćarima u posljednje vrijeme imamo uspješnu saradnju – kaže Ratko Đurković. – Oni sve češće koriste zaštitna sredstva koja nisu otrovna za pčele i najavljuju prskanje, tako da su štete sve manje. Voćari sve više dolaze do saznanja da su pčele u funkciji oprašivača i da pozitivno utiču na obim i kvalitet roda u voćnjacima. I sam sam istovremeno pčelar i voćar. Moj voćnjak redovno rađa, a kvalitet šljive i drugog voća je za ponos. Kada me pitaju kako u tome uspijevam, samo im pokažem pčelinjak smješten u voćnjaku. Nažalost, uspješnu saradnju nemamo i sa lokalnom zajednicom. Od 2008. godine, kada je osnovano naše Udruženje pčelara, nismo dobili ni najmiinimalniju finansijsku podršku iz opštinskih izvora. Istina ove godine imamo obećanje pa ćemo vidjeti da li će se ono i ostvariti. Mi pčelari se nadamo da ove godine podrška neće izostati. Na našem terenu se nalazi i veliki industrijski objekat Termoelektrana Ugljevik. Na sreću, od nje ne trpimo nikakvu štetu jer se u vrijeme najintezivnije paše najčešće obavlja remont, a dimnjak visok 308 metara i povoljna ruža vjetrova utiču na disperziju otrovnih materija na šire područje tako da smo mi ovdje pošteđeni.

Nedisciplinovani nomadi

– Koliko imate neprijatnosti sa pčelarima nomadima? – pitali smo našeg sagovornika.

– Na neke naše terene, prije sve na područje Donje Trnove i okoline, stalno dolaze pčelari nomadi. Područje ovog sela, koje je idelano za pčelarenje, je već prenaseljeno. Ali, najveći problem je što se ti pčelari nikome ne prijavljuju, nikoga ništa ne pitaju, nemaju dokumentaciju o zdravstvenom stanju pčelinjih društava. Privlače ih mikroklimatski uslovi, voće, bagrem, lipa, livade. U tom selu vegetacija kreće petnaestak dana prije susjednih sela pa je to jedino selo u ovom dijelu Republike Srpske gdje se gaji čak i – južno voće – glasio je njegov odgovor.

Treba nam pčelarska zadruga

– Da li biste nam mogli reći  nešto o strategiji razvoja, planovima, željama, inicijativama? – bilo je naše posljednje pitanje.

– Budućnost našeg Udruženja pčelara „Majevička košnica“ vidimo u formiranju privrednog subjekta, koji bi se bavio privrednom djelatnošću i bio u funkciji unapređenja pčelarstva. Najrealnije bi bilo da to bude pčelarska zadruga. Ona bi snabdijevala pčelare svim potrebnim lijekovima, hranom i drugim materijalima, organizovala bi otkup i pakovanje meda i drugih pčelinjih proizvoda, organizovala komercijalne poslove i izlaske na sajmove i izložbe. Mislim da bi svi pčelari trebali da budu članovi Udruženja jer samo jedinstveni, složni i dobro organizvani imamo šansu na ovako otvorenom tržištu. Apelovao bih na lokalnu vlast da nas pomogne.  Jer, pčelarstvo je  korisno za voćarstvo i mnoge druge privredne grane. Ulaganje u pčelarstvo je veoma perspektivna investicija – rekao nam je na kraju razgovora Ratko Đurković, sekretar Udruženja pčelara „Majevička košnica“ iz Ugljevika.

Razgovor vodio Petar Ilić