Dragomir Vujković

Portreti

Dragomir Vujković

On je ugledni pčelar iz podkozarskog sela Babići, na južnim padinama planine Kozare.

Predsjednik je Udruženja pčelara „Omarska“ iz istoimenog mjesta u opštini Prijedor.

Član je Upravnog odbora Saveza udruženja pčelara Republike Srpske ispred Potkozarske regije.

Njegovi dosadašnji rezultati u voćarstvu najbolje ilustruju od kolike je važnosti kada se pčelinjak nalazi u neposrednoj blizini voćnjaka.

O Dragomiru Vujkoviću je riječ. Da li je više voćar ili pčelar? Ili, i jedno i drugo, uporedo?

Poljoprivredna nauka i struka sve češće naglašavaju da se prilikom podizanja novih, pogotovu velikih, voćnjaka mora najozbiljnije razmišljati o istovremenom podizanju pčelinjaka u voćnjaku ili njegovoj neposrednoj blizini. Pčelarska komponenta je sastavni dio savremenog voćnjaka. Kvalitetna oplodnja voćnjaka nezamisliva je bez pčela. Sa tim se slaže i Dragomir Vujković:

– Što se tiče pčela i voća, ove dvije grane poljoprivrede se ne mogu razdvajati. Bez pčela nema voća. Kod nas još nije zaživjelo uslužno iznajmljivanje pčela, ali polako se kreće u tom pravcu. Za redovno i kvalitetno oprašivanje mojih voćaka, svakako su najzaslužnije pčele. A kad je riječ o hemijskom tretiranju voćaka, ako voćar ima visoke higijenske uslove u voćnjaku i nikada nema korova koji cvjeta, nema načina da dođe do trovanja pčelinjih društava. Naloge za tretmane šalju stručni savjetodavci i tretiranje se uvijek obavlja kasno ili rano ujutro, prije izlaska pčela. Nije dobro da mladi voćari po svaku cijenu imaju i pčele. Ali, ako imaju smisla za pčelarstvo svakako trebaju polako nabavljati košnice.

Tako govori Dragomir Vujković iz potkozarskog sela Babića. A njegov savjet zlata vrijedi. Jer,  oni ličnim primjerom najbolje ilustruje koliko su voćarstvo i pčelarstvo uzajaamno povezane poljoprivredne djelatnosti. Na njegovom voćnjaku, koji se prostire na dva hektara, zasađeno je oko četiri hiljade stabala jabuka i u srednje rodnim godinama njih rod je težak oko 70 tona.  A pčele su mu vrijedni pomoćnici u velikom voćarskom poslu.