Maksimović, Santrač, Živadinović

Sa Kongresa Apimondije u Argentini piše Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske

Maksimović, Santrač, Živadinović

U periodu od 21. do 25. septembra o. g. u Buenos Airesu, u Argentini,  održan je 42.  kongres APIMONDIA-e. Republika Srpska na ovom skupu imala je dva delegate: Violetu Santrač i Radivoja Maksimovića. Kongres je organizovan na visokom nivou, što pokazuje i veliki broj prijavljenih naučnih radova.  Održan je u La Rural kongresnom centru. Prostor za predavanja kao i sajamski dio  bio je visoko profesionalno organizovan. Sva dešavanja su bila na jednom mjestu. Stručna predavanja su se održavala u četiri velike sale, koje su nosile nazive kontinenata Azija, Amerika, Afrika, Evropa. Sajamski dio je bio profesionalno, stilski dotjeran tako da smo imali osjećaj da se nalazimo u Holivudu. Maksimalno je posvećenja pažnja uređenju štandova. Najveći broj izlagača je bio iz Južne Amerike, što se moglo i očekivati. Posjeta sajmu i  predavanjima je bila više nego dobra.

Lukas Martinez

Registracija učesnika Kongresa  je počela već 21. septembra  u devet sati, a istog dana u 18 sati održana je ceremonija svečanog otvaranja. Toplu dobrodošlicu je poželio Lukas Martinez, predsjednik APIMONDIA-e 2011, a Kongres  je otvorio predsjednik Giles Ratia. Ceremonija otvaranja je bila vrhunski organizovana. Prikazani su tradicionalni plesovi (argentinski tango), igre iz različitih provincija. Igre i plesovi samo pokazuju jedan lijepi temperament naroda Argentine. Takođe, prvog dana su Kina i Južna Koreja, kandidati za Kongres Apimondije 2015. godine.  imale svoje prezentacije, gdje su se nadmetali ko će ljepše i bolje prezentovati svoju zemlju.

Stručna predavanja su počela 22. septembra. Bilo je dosta dobrih tema i predavača. Predavanja su bila podijeljena po salama i komisijama. Komisija za: Apiterapiju, Biologiju, Bolesti pčela, Ekonomiju u pčelarstvu, Pčelarstvo u ruralnim područjima, Tehnologija pčelarenja i kvalitet, Polinacija i pčelinja paša. Bilo je nevjerovatno dobrih tema i svjetski priznatih imena kao na primjer: u Komisiji za Apiterapiju predsjednik  Teodore Cherbuliez (USA), u Komisiji za Biologiju predsjednik  Karl Crailsheim (Austrija), Robert Page (USA), Peter Neuman  (Švajcarska), u Komisija za Bolesti pčela predsjednik Wolfgan Riter, Jeff Pettis (USA), Ingmar Fries (Švedska), u Komisiji za ekonomiju u pčelarstvu predsjednik Dinh Quyet Tam (Vijetnam), u Komisiji za Pčelarstvo u ruralnim područjima predsjednik Nicola Bradbear (Engleska), u Komisiji za tehnologiju pčelarenja i kvalitet predsjednik Etienne Bruneau (Belgija), u Komisiji za polinaciju i pčelinju pašu predsjednik Koss Biesmeijer  (Holandija). Predavanje Suzan Cobey iz USA izazvalo je pažnju velikog broja slušalaca. Teško je nabrojati sva poznata imena, a ocjene tema i predavanja su slobodna procjena u zavisnosti šta je ko želio da čuje.

Ratia i Maksimović

Posebno su bila zanimljiva predavanja na temu ”Tržišta i distribucije meda u svijetu”. Velike pčelarske sile Argentina, Kina, Amerika i sve zemlje koje gaje genetički modificirane biljne vrste susrele su se sa velikim problemom kada je Evropski sud zabranio prodaju meda koji sadrži GMO a da nije vidno obilježen na etiketi. Javio se problem što su neke zemlje EU uvezle velike količine takvog meda. Iskreno se nadamo da taj med neće doći na tržište BiH. To znači da med koji ne sadrži GMO ima veliku mogućnost da dobije bolju cijenu na EU tržištu. Sigurno da ova nova dešavanja idu u prilog pčelarstvu Republike Srpske I BiH.

Istoga dana u 14 sati održana je Generalna skupština APIMONDIA-e,  na kojoj su ispred Saveza udruženja pčelara Republike Srpske učestvovali Violeta Santrač i Radivoje Maksimović. Na Generalnoj skupštini Apimondije, usvojeni su  redovni izveštaji,  određeni amandmani na Statut, te novi program Apimondia-e, koji je predstavio predsjednik Gilles Ratia.  Na skupštini su izabrani i predstavnici  novih regionalnih komisija Apimondije.  Za predsednika regionalne Komisije za Evropu, izabran je Philip Mc Cabe iz Irske, koji je bio predsjednik Organizacionog odbora Kongresa APIMONDIA-e, održanog u Irskoj 2005. godine. Takođe, prezentovane su novine na sajtu APIMONDIA–e, koje omogućavaju bolju distribuciju informacija. Takođe, na Generalnoj skupštini  Savez udruženja pčelara BiH “Kadulja” primljen je za punopravnog člana APIMONDIA-e. Iz zemalja u okruženju I Pčelarski savez Crne Gore je postao punopravni član svjetske pčelarske organizacije. Kolegama čestitamo i želimo im puno uspjeha na ostvarenju programskih ciljeva.

U društvu predsjednika SPOS-a

Ceremonija zatvaranja 42 kongresa APIMONDIA–e počela je 25. septembra u 18 sati.  Na samoj završnici zatvaranja Južna Koreja je izabrana za domaćina kongresa APIMONDIA-e 2015. godine.

Bilo je zadovoljstvo prisustvovati ovako velikom pčelarskom skupu. Savez udruženja pčelara Republike Srpske  je na ovom skupu maksimalno promovisao pčelarstvo RS i BiH. Obavljeni su razgovori sa čelnicima APIMONDIA-e, predsjednikom gilesom Ratieom i predsjednicima komisija. Takođe,  obavljeni su razgovori sa velikim brojem firmi, pčelarskih asocijacija, koje mogu doprinjeti razvoju pčelarskog sektora RS. Urađena je poster prezentacija “Važnost udruživanja” gdje je jasno prezentovano šta je to Savez udruženja pčelara RS do sada uradio. Podijeljen je veliki broj brošura o Savezu udruženja pčelara RS. Posebnu pažnju je izazvao kratki film o pčelarstvu Republike Srpske. Navedeni material je uručen  predsjedniku APIMONDIA-e Gilesu Ratiji, kao i predsjednicima komisija. Predsjednik komisije za Ruralni Razvoj Nicola Bradbear je obećala da će film staviti na web sajt kojeg ona uređuje.

Posebno zadovoljstvo bilo mi je družiti se sa predstavnicima pčelarskih saveza Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bugarske.

Organizatoru 42. Kongresa  APIMONDIA-e se zahvaljujemo na  dobro organizovanom kongresu.