Stižu podsticaji

Iz rada Saveza udruženja pčelara Republike Srpske

Stižu podsticaji

Tokom mjeseca septembra ove godine Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatilo je podsticaje za pčelarski sektor.  Kako nas je informisao Slavko Stanić, sekretar Saveza udruženja pčelara Republike Srpske, podsticaje je ostvarilo ukupno 1.703 pčelara koji imaju 135.626 košnica. Kod resornog ministarstava apliciralo je ukupno 59 pčelarskih organizacija od kojih su 54 članice Saveza. Kada je u pitanju pet pčelarskih organizacija, koje nisu članice Saveza udruženja pčelarskih organizacija Republike Srpske, 182 pčelara,  koji su njihovi članovi, imaju 15.792 košnice. Zanimljivo je da jedna pčelarska organizacija, inače članica Saveza, nije podnosila zahtjev za podsticaje u ovoj godini.

U odnosu na prethodnu  godinu broj pčelara koji su ostvarili podsticaje je skoro “u bobu” isti. U 2010. podsticaje je ostvarilo 1696, a ove godine 1703. Podaci govore da je ove godine  broj košnica za koje su ostvareni podsticaji niži za 1.811, prošle godine 137.437, a ove 135.626, što znači da smanjenje iznosi 1,32 odsto.

Ove godine podsticaji su iznosili šest konvertibilnih maraka po jednoj košnici. Svim pčelarima po ovom osnovu isplaćeno je ukupno 813.756 konvertibilnih maraka. Prošle godine podsticaji su iznosili 7,70 konvertibilnih maraka po košnici.

Još jedan podatak zaslužuje pažnju. Prošle godine 45 pčelara su podnijeli zahtjeve za podsticaj, ali je kontrolom utvrđeno da  nemaju 3.947 prijavljenih košnica pa su zbog utvrđenih nepravilnosti skinuti sa liste podsticaja. Oni su spriječeni da neopravdano dođu do iznosa od 30.390 konvertibilnih maraka. Ovogodišnja kontrola na pčelinjacima je u toku tako da se još ne može govoriti o ispravnosti ovogodišnjih zahtjeva za podsticaje.

Neophodno je još jednom naglasiti da je od velikog značaja da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatu podsticaja izvršilo blagovremeno. Doznačena sredstva su od velike koristi za pokriće uvećanih troškova za uzimljavanje pčelinjih društava.