Kongresi, film, radio

Promocije

Kongresi, film, radio

Promocija pčelarskog sektora Republike Srpske jedan je od zadataka postavljenih ovogodišnjim planom rada. Savez udruženja pčelara Republike Srpske pridaje odgovarajući značaj i ovoj aktivnosti.

Na 42. kongresu Apimondie – Svjetske pčelarske organizacije, koji je održan koncem septembra u Buenos Airesu,  prikazan je  zanimljiv reportažni film, tako da su pčelari i njihovi čelnici iz  zemalja  sa svih kontinenata imali priliku da se upoznaju sa pčelarstvom na našim prostorima. Ali, ne samo sa pčelarstvom, nego i turističkim potencijalima.

Autor ovog dvanaestominutnog filma je Nebojša Kolak, novinar iz Trebinja, koji ima bogato iskustvo sa ovim vidom žurnalističkog izraza. Uspješno radi za više televizijskih kuća i, po svim procjenama, i ovaj posao je obavio besprijekorno. To potvrđuje i činjenica da su se za film zainteresovali urednici nekih pčelarskih poratala obaćavši da će ga postaviti na web stranice koje uređuju.

Savez udruženja pčelara Republike Srpske dogovorio se sa istim autorom o snimanju kompletnog filma o pčelarstvu u Republici Srpskoj. U njemu će biti predstavljene sve naše regije tako da će pčelari, ali i drugi građani, imati priliku da se na pogodan način upoznaju o mnogo čemu što rade naši pčelari i njihova asocijacija – Savez udruženja pčelara Republike Srpske.

– Film će, kao i ovaj prezentovan u Argentini, biti urađen na spskom i engleskom jeziku, svaka regija će biti predstavljena kao cjelina, tako da će se ovim promotivnim filmom moći da vrši prezentacija svake regije posebno –  ističe autor filma Nebojša Kolak.

I još jedna zanimljiva informacija. Od 24. septembra ove godine krenula je promocija pčelarstva Republike Srpske na BH radiju jedan. Na početku serije priloga predstavljeno je pčelarstvo Republike Srpske kao cjelina, a poslije toga svake subote u devet časova u emisiji „Živjeti zdravo“ promoviše se po jedna pčelarska regija. Tako je 1. oktobra na programu bilo pčelarstvo Potkozarske, a sedam dana kasnije Krajiške regije. Slijedi pčelarstvo Dobojske regije 15. oktobra, Sembersko-majevička regija je na programu 22. oktobra, Birčanska 29. oktobra, Romanijska 5. novembra, Gornjedrinska 12. novembra i na kraju 19. novembra Hercegovačka regija. U planu je promovisanje pčelarstva Republike Srpske i na jednoj od televizija, ali o tome će konkretnije biti riječi drugom prilikom.