Na pčelinjaku Simić

Raport Gorana Merćepa

Na pčelinjaku Simić

Pčelari Udruženja pčelara Lipa iz Dervente proslavili su deset godina od poslijeratnog obnavljanja rada Udruženja. Tom prilikom održana je svečana sjednica i već tradicionalno druženje na pčelinjaku jednog od članova udruženja.

Ovaj put domaćin je bio Dušan Simić iz Donje Lupljanice na svom imanju. Rukovodstvo “Lipe” ovom prilikom izrazilo je zahvalnost pčelarima koji su još 1984. godine formirali ovo udruženje, učlanili ga u tadašnji Savez pčelara BiH, te bili vrijedni akteri unapređenja pčelarstva naše opštine, organizujući predavanja uz praktični rad na pčelinjaku i šireći nova saznanja iz tehnologije pčelarenja i borbe protiv bolesti i varoe koja je u to vrijeme harala ovim krajem. Zahvaljujući tome mi, nasljednici te tradicije imamo u Derventi ne samo zavidan broj društava nego i napredne pčelare sa pohvalnom starosnom strukturom.

Druženje u Lupljanici
Upravni odbor Društva pčelara Lipa proglasio je tako počasnim članovima svoje stvaraoce, dr Vladimira Benca predratnog predsjednika kao i sekretara g. Božu Čokića, te zaslužnim članovima pčelare veterane iz svojih redova: Zdravka Radanovića, Peru Pijetlovića, Đurađa Novića, Vujadina Pečića. Zaslužnim članom proglašen je i g. Čedomir Ćorić kao inicijator za obnovu udruženja.
Iz zahvalnosti prema lokalnoj upravi, koja više godina unazad ima sluha za pčelarstvo te je uključila naše udruženje u izradu strategije plana razvoja opštine što nam je omogućilo da u nju ugradimo unapređenje i razvoj pčelarstva, a to se ove godine manifestovalo podsticajem u visini od 4 km po pčelinjem drušvu, počasnim članom proglašeni su i: Načelnik opštine g. Milorad Simić, koji je i sam pčelar, te Vesna Simić Referent za poljoprivredu u Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti.
Nakon osvrta g. Bože Čokića na predratni rad Udruženja prisutne je pozdravio i Čedomir Ćorić iznoseći, uz video prezentaciju, utiske i iskustva sa nedavnog studijskog putovanja u Sloveniju.
Druženje je za tim nastavljeno u opuštenoj atmosferi uz svečani ručak, razne neobavezne teme i naravno nezaobilaznu rakiju medovaču.