Stižu marke

Kad pare stignu blagovremeno

Stižu marke

Tokom mjeseca septembra Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatilo je pčelarima ovogodišnje podsticaje u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela u 2011. godini. Iznos podsticaja je 6 konvertibilnih maraka po košnici. Još ne raspolažemo podacima o broju pčelara koji su ostvarili pravo na podsticaje i dobili ih kao ni o broju košnica koje ovi pčelari imaju. Čim budemo raspolagali ovim podacima, objavićemo ih.

– Podsticaji su došli u pravo vrijeme – rekao nam je Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske. – S obzirom da se nalazimo u vremenskom periodu kada pčelari zazimljavaju svoja pčelinja društva pa su izloženi povećanim troškovima, podsticajna sredstva će dobro doći kako bi se ovaj veoma važan posao u pčelarstvu obavio kvalitetno i na vrijeme.  U većem dijelu Republike Srpske pčelarska sezona je bila katastrofalna. U pojedinim udruženjima pčelara ističu da je najlošija u posljednih 50 godina!

Po riječima predsjednika Maksimovića Savez udruženja pčelara Republike Srpske je u proteklom periodu uspostavio uspješnu saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, što pokazuje i ovaj blagovremeni potez resornog ministarstva.

– Savez udruženja pčelara Republike Srpske ovom prilikom želi da se zahvali Ministarstvu poljoprivrede. šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske na isplaćenim podsticajima. Sredstva koja su stavljena pčelarima na njihove račune u toku  septembra mnogo su vrijednija nego da je isplata izvršena, na primjer, u decembru. Sada pčelari mogu da kupe određene količine šećera, i na taj način pomognu svojim pčelama da uspješno prebrode period zimovanja – naglašava Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske.