Pripremila: Dragica KAKUĆA

Jedan od izlagača

Jedan dan u godini, srijeda 14. septembra,  Višegrad je bio prijestonica meda. U lijepom starom Andrićevom gradu, na obali Drine, okupilo se preko tridesetak izlagača na Međunarodnom sajmu meda i pčelarske opreme, šestom po redu. Stigli su iz Valjeva, Jagodine, Kosjerića, Čačka, Bačke Topole, Prijepolja, Priboja, Užica, Arilja (svi iz Srbije), zatim iz Pljevalja (Crna Gora) te iz Bosne i Hercegovine – iz Rudog, Goražda, Rogatice, Sokoca, Novog Grada i, naravno, domaćini iz Višegrada.

Osim pčelara na sajmu su se predstavili i proizvođači ljekovitog bilja: “Neven”, Udruženje “Zdrava hrana” i poznati travar “Brko”, svi iz Rudog, kao i Udruženje žena “Soko” sa ručnim radovima.

Generalni pokrovitelj Sajma bila je Opština Višegrad, a načelnik Opštine gospodin Tomislav Popović podijelio je prilikom otvaranja med djeci sa posebnim potrebama.

Sajam su uveličala djeca iz obdaništa “Neven” prigodnim kulturno-zabavnim programom. Simpatični izvođači su potom počašćeni medom od izlagača.

U okviru pratećih sajamskih manifestacija održano je stručno predavanje na temu: “Rad sa pčelama u toku godine sa posebnim osvrtom na pripreme pčela za glavnu pašu”. Predavanje je održao gospodin Branimir Ristić iz Jagodine, koji je predstavio svoj način rada sa pčelama, što se ne može naći u literature. Posebno je bila interesantna njegova jednostavnost i praktičnost u radu uz minumalan utrošak vremena, što mu omogućava da  sam sa lakoćom opslužuje ukupno 300 košnica na šest lokaliteta.