Pčelarske manifestacije u septembru

Višegrad

Tokom mjeseca septembra u Republici Srpskoj održaće se tri sajamske pčelarske manifestacije. Biće to lijepe prilike da naši pčelari pokažu kvalitetne pčelinje proizvode, a posebno med. Istina, ovogodišnje manifestacije se održavaju u znaku slabe pčelarske godine pa je broj izlagača najčešće manji nego ranijih godina. Međutim, kada je o kvalitetu riječ, svi pčelinji proizvodi su na zavidnoj visini.

U Višegradu je 14. septembra tradicionalni, šesti po redu, Međunardoni sajam meda. Grad koji ima velike turističke ambicije i do sada je poklanjao odgovarajuću pažnju pčelarstvu i ovoj sajamskoj manifestaciji. Očekuje se da će i ove godine stići sa svojim proizvodima pčelari iz Srbije, Federacije BiH, ali i domaćini će imati šta da pokažu.

Od 23. do 25. septembra u Prijedoru će se održati tradicionalna manifestacija “Dani meda Prijedor 2011”. Udruženja pčelara iz prijedorske opštine i okoline iskoristiće ovu priliku za razmjenu iskustava, analiziranje minule sezone, edkukaciju svog članstva, ali i komercimercijalne efekte.

U toku su pripreme za “Dan pčelarstva” u Mrkonjić Gradu, koji će se održati 26. septembra. Organizator je Udruženje pčelara “Matičnjak”, koje postiže vrijedne rezultate u svom radu pa se s pravom očekuje da će i ova pčelarska manifestacija proteći uspješno i poslužiti za afirmaciju i pčelinjih proizvoda i pčelarskog sektora ovog kraja.

Pčelari iz Republike Srpske sigurno će učestvovati i na pčelarskim manifestacijama koje se održavaju u Federaciji BiH i Srbiji.

Tradicionalni poljoprivredni sajam, na kojem je zastupljeno i pčelarstvo, održava se od 1. do 4. septembra u Gradačcu.

Od 7. do 11. septembra održaće se Deveti internacionalni sajam pčelarstva i pčelarske opreme “BEE FEST” – Dani pčelarstva u Sarajevu.

Bogata pčelarska sajamska tradicija nastavlja se i u Brčkom. U gradu na obali Save okupljaju se pčelari iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Peti međunarodni sajam meda i zdrave hrane u gradu na obali Save održaće se od 08. do 11. septembra. Pčelari iz Republike Srpske veoma često osvajaju visoka priznanja na ovoj sajamskoj manifestaciji. Da li će tako biti i ove godine?

Novi Sad će od 09. do 11. septembra biti “najslađi grad”. Najstrožiji centar grada na Dunavu biće domaćin Sedamnaestog festivala meda “Novi Sad 2011”.