Mr Goran Mirjanić

Mr Goran Mirjanić

Šta je uslov opstanka pčela?

Koliko je pčelarstvo segment ukupnog razvoja ruralnog područja Republike Srpske?

U kojoj mjeri je podmlađivanje osnova razvoja pčelarstva u Republici Srpskoj?

Kojim tempom se može  do profesionalizacije u pčelarstvu Republike Srpske?

To su samo neka pitanja o kojima je govorio mr Goran Mirjanić sa Poljoprivrednog fakulteta Banja Luka na predavanju koje je održao na Desetom međunarodnom poljoprivrednom sajmu „Interagro 2011“ u Bijeljini. Pored pčelara prisustvovali su i brojni zainteresovani građani.

Naglašavajući značaj pčela za ukupnu proizvodnju hrane on je iznio podatak da od 104 biljne vrste, koje čovjek koristi, čak 71 oprašuju pčele. On je ukazao na uslove za razvoj pčelarstva koji karakterišu Republiku Srpsku. Na prvom mjestu su medonosna paša i blaga klima, a kao jedan od najozbiljnijih nepovoljnih momenata naveo je nepovoljnu starosnu strukturu pčelarske populacije. Jer, uvriježilo se mišljenje da se pčelarstvom bave penzioneri i hobisti.   Zato je istakao da podmlađivanje predstavlja osnov razvoja pčelarstva u Republici Srpskoj.

Još uvijek je niska proizvodnja meda i drugih pčelinjih proizvoda po košnici uz ulaganje velikog rada, tako da se efikasnosti ubuduće mora pokloniti više pažnje, što će se, svakako, povoljno odraziti i na finansijske efekte. On je istakao kvalitetan rad Saveza udruženja pčelara Republike Srpske, što već daje određene efekte.

Nutritivna vrijednost meda još je nepoznanica za visok procenat našeg građanstva, tako da će pčelari morati da se daleko više posvete marketinškim aktivnostima pa i da izdvajaju sredstva za tu namjenu. U vezi s ovim je i pojava falsifikovanog meda na našem tržištu, protiv koje se treba organizovano boriti. Zato se standardizacija nameće kao nužnost da bi se steklo povjerenje kod potrošača. S obzirom da se u Bosni i Hercegovini troši samo 0,6 do 0,7 kg meda po glavi stanovnika (jedino je Albanija ispod nas) rezerve postoje i na domaćem tržištu, a o izvozu da se i ne govori.

Svoje zanimljivo izlaganje mr Goran Mirjanić je propratio brojnim ilustracijama i poređenjima sa pčelarstvom Njemačke, Austrije i Slovenije, gdje su uslovi za pčelarenje nepovoljniji, ali dobrom organizacijom, stručnim i naučnim radom, dobro organizovanim tržištem i marketinškim aktivnostima, postužu se daleko bolji poslovni rezultati.