Božo Kakuća, član Upravnog odbora SUPRS-a ispred Gornje-drinske regije

Dobrodošlica

Надао сам се да ће неко други писати опширније о овом путовању, алi морам истаћи и свој став о овом путовању, које је на мене, а мислим и на остале, оставило снажан утисак.

Прва ствар која ме је одушевила је подршка државе, која све нове инвестиције у пчеларству субвенционира са чак 80%, што је за нас још увијек само сан. У таквим условима вјерујем да би и нама завидили на резултатима многи, јер и у много тежим условима постижемо, ипак, завидне резултате.

Пчеларски дом на Брду код Луковце је за мене заиста импресиван и презентује већ при првом сусрету један завидан ниво организације на eвропском нивоу. Слушао сам раније многе коментаре у стилу: „Словенци су богати, лако је њима“. Но, многи заборављају да богатство не долази само. За вријеме цијелог путовања нигдје нисам види ни једно запуштено парче земље, да није обрађено или уређено, а то не долази само. Иза тога стоји тежак и упоран рад што многи занемарују.

Пчеларски туризам и медни путеви је нешто што већ неколико година пратим преко интернета и што ме посебно занима, јер је читава Република Српска, а и Босна и Херцеговина, пуна занимљивости и оригиналних дестинација које се уз мало докапитализације и подршке државе и доста рада могу претворити у прворазредне туристичке атракције. Може се слободно рећи да се на оваквим путовањима „купују идеје“ и ја се искрено надам да ће Вишеград већ од идуће године у својој понуди имати и пчеларски туризам. Да ово није празна приčа можете се увјерити ако погледате галерију слика на сајту www.medvisegrad.com гдје сам се потрудио да представим само неке од занимљивости овог краја.

За сада су нам суспендовани предприступни фондови ЕУ, али лиčно мислим да је то кратког даха, а и да ми можемо много  урадити и сами, ако ништа друго бар да очистимо ближу околину наших пчелињака од разбацаног смећа, јер то оставља јако негативан утисак на све посјетиоце.

Дочек у Белој Крајини је приčа за себе, јер су се домаћини потрудили да ту посјету сви доживимо и памтимо са пуно емоција и лијепих утисака.

Шаљем Вам и дио фотографија са овог путовања како би и они који нису путовали могли да доживе бар дио тих дивних доживљаја.