Naš prvi rođendan

SUPRS

Tačno 18. jula 2011. godine navršila se prva godina našeg postojanja i rada. U toku minulih dvanaest mjeseci objavljivali smo razne priloge, naravno, vezane za pčelarstvo. Najviše pažnje poklanjali smo informativnim i stručnim prilozima. Ukupno smo objavili 151 prilog, dakle, u prosjeku blizu trinaest mjesečno. Na neke od njih bilo je više reakcija, a drugi su prolazili bez Vaših komentara, mišljenja, primjedbi i prijedloga.

Naš “taksimetar” nije bio uključen od prvog dana tako da nemamo stoprocentno pedantne podatke o broju posjetilaca naše web stranice. Ali, realna je procjena da je naše tekstove čitalo oko 18.000 zainteresovanih pčelara i drugih lica bliskih pčelarstvu. Najviše ih je, što je i razumljivo, iz Bosne i Hercegovine preko 9.060, slijede posjetrioci web stranice iz Srbije, njih preko 5.600, a potom, svi sa manje od hiljadu posjetilaca,  slijede Hrvatska,  Slovenija, Litvanija(!), Crna Gora, Makedonija i dr.

Radovalo bi nas ukoliko biste dali svoje ocjene i mišljenja o našem radu. I prijedloge da nam web stranica bude još zanimljivija. Do sada smo imali dvije inicijative u tom smislu. Prva se odnosila na “Berzu”, koju smo postavili, ali nismo zadovoljni sa odzivom pčelara bilo da je riječ o ponudi ili potražnji pčelarskih proizvoda, opreme, rojeva i sl. Druga inicijativa se odnosi na “Forum”. To je daleko složenije pitanje i zahtijeva  kadrovska, materijalna, tehnička i druga rješenja.  Tu inicijativu nismo stavili u ladicu, imamo je u vidu, ali za njenu realizaciju treba stvoriti još neke bitne preduslove. Ali, Vi i ovako imate mogućnosti da se javljate, iznosite svoja mišljenja, primjedbe, prijedloge, da savjetujete, informišete…

I na kraju, molimo Vas da nam šaljete svoja pčealrska iskustva, inovacije, informacije i fotografije o druženjima na pčelinjacima, sajamskim manifestacijama i sl. Ma koliko se mi trudili, nismo u mogućnosti “pokriti” cijelu Republiku Srpsku i informisati o događanjima u 51 članici Saveza udruženja pčelara Republike Srpske. Zato nam šaljite podatke i činjenice, a mi ćemo od njih napraviti novinarske priloge i objaviti ih.

U želji da nam druga godina rada bude uspješnija od prve, srdačno Vas pozdravljamo našim tradicionalnim pozdravom MEDNO!