Završavaju se priprema za održavanje Četvrtog sajma meda i pčelarstva u Kneževu

Marinko Ćelić

Posljednjih dana u Udruženju pčelara “Kneževo” u istoimenom gradu, vri kao u košnici. Uveliko se priprema već tradicionalna manifestacija – Sajam meda i pčelarstva. To je četvrti po redu Sajam, manifestacija koja se uveliko afirmisala u ovom kraju, a održaće se 19. avgusta, kao i ranijih godina.

– Sajam meda i pčelarstva održali smo do sada tri puta u Kneževu i postigli smo značajan napredak u popularizaciji pčelarstva i pčelinjih proizvoda, tako da sada skoro sve svoje proizvode prodamo na Sajmu i na kućnom pragu, bez posrednika – kaže Marinko Ćelić, predsjednik Udruženja pčelara “Kneževo”. – Potražnja naših proizvoda je daleko veća nego što mi možemo da proizvedemo. Potrošnja meda po stanovniku na našem području od 0,2 kilograma prije tri godine, sada već dostiže oko 0,4 kilograma po glavi stanovnika, što je još uvijek malo. Realno bi bilo da to bude minimalno jedan kilogram po stanovniku za godinu dana.

Po njegovim riječima pripremama za učešće i učešćem na Sajmu, pčelari i stanovništvo će se edukovati iz pčelarstva, ekologije i marketinga. Time će se stvoriti dodatni preduslovi za veće interesovanje za bavljenje pčelarstvom kao vrlo perspektivnom i profitabilnom granom poljoprivrede. Cilj je da se stvore uslovi za bolje iskorištavanje zapostavljenih kvalitetnih prirodnih resursa i očuvanje perspektivnog ekološkog područja.

Očigledno je da Sajam u Kneževu ima daleko širu dimenziju od običnog pčelarske izložbe. Predviđeno je da se održi okrugli sto na temu “Perspektiva i mogućnosti  isplativog pčelarenja na našem području”. Najuspješnijim izlagačima te institucijama i pojedincima koji su pomogli organizaciju Sajma dodijeliće se nagrade i priznanja. Organizatori očekuju najmanje 40 pčelara i oko dvije hiljade posjetilaca. Posebnu pažnju zaslužuje inicijativa pčelara iz Kneževa da ovom korisnom i lijepom djelatnošću “inficiraju” i najmlađe. Povodom pčelarske sajamske manifestacije organizovan je konkurs za učenike koji  pišu pismene sastave i crtaju crteže sa pčelarskom tematikom. Od oko 500 njih, učesnika na konkursu, najuspješnije čekaju prigodne nagrade. U ovom lijeom brdsko-planinskom kraju očigledno su prihvatili moto “Na mladima pčelarstvo ostaje”. Svakako je vrijedna pažnje i činjenioca da će dvadesetak pčelara ovom prilikom dobiti konkretnu materijalnu pomoć u ambalaži i etiketama te dodatnoj edukaciji iz marketinga. Na taj način napraviće su značajan korak ka smjelijem učešću na sličnim manifestacijama. Organizatori se nadaju da potrošnja meda u ovoj opštini poraste na 0,6 kg po glavi stanovnika, da će se na Sajmu prodati oko 200 kg meda, preko 100 litara medene rakije i raznih likera, 30 kg voska i oko sto raznih prigodnih suvenira i preparata na bazi pčelinjih proizvoda.

Grad domaćin

U Kneževu su pčelari očigledno voljni da se maksimalno angažuju na razvoju i unapređenju pčelarstva, očuvanju ekološki čistog područja i obezbjeđenju dopunskih prihoda za normalan život stanovništva u izrazito nerazvijenom planinskom području. O misiji Udruženja pčelara “Kneževo” Marinko Ćelić kaže:

– Razvoj i jačanje samoodrživog, profitabilnog ekološkog pčelarstva, stvaranje povoljnih uslova za ostvarivanje dodatnih prihoda i samoodrživost seoskih domaćinstava, očuvanje kvalitetne Kranjske rase pčela u ekološki nezagađenom području, su prioriteti našeg angažovanja. Trenutno naše udruženje okuplja oko 50 pčelara sa oko 900 košnica. Godišnje proizvedemo do 10 tona meda što se proda “na kućnom pragu”, a potrošnja meda po glavi stanovnika  na području Opštine još ne dostiže ni blizu jednog kilograma godišnje. Vizija našeg Udruženja je  da u narednih pet godina okupimo najmanje 150 pčelara, od čega najmanje 20 onih koji imaju preko 50 košnica. U tom periodu planiramo dostići minimalno 3.000 košnica, a proizvodnju meda povećati na 30 tona godišnje i podići potrošnju meda na preko jedan kilogram po glavi stanovnika.

Očigledno je da pčelari iz Kneževa već imaju vrijedne rezultate, ali i veoma ambicioznu strategiju razvoja. S pravom se treba nadati da će njihov primjer slijediti i druga udruženja pčelara, koja su daleko brojnija, ali im nedostaje organizovanost i samoinicijativa. Zato vrijedi doći u Kneževo na Sajam meda i pčelarstva, sagledati ovdašnja iskustva i razmijeniti mišljenja.